Harvey udario u središte energetske industrije SAD-a, šteta i do 40 milijardi dolara

Analitičari procjenjuju da će utjecaj uragana Harvey na američko gospodarstvo premašiti 40 milijardi dolara, s izravnim gubicima većima od 20 milijardi, a na tržištima se idućih dana i tjedana očekuju osjetni poremećaji.
Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zaljevu je obustavljena uslijed najveće vremenske nepogode koja je pogodila SAD u više od desetljeća. Uragan Harvey je prouzrokovao snažne udare vjetra te ogromne poplave koje su prisilile tisuće ljudi na napuštanje njihovih domova, a očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cijena plina na američkom tržištu.

Oluja je poharala južnoistočni Teksas i Meksički zaljev, udarivši u središte energetske industrije SAD-a, područje na kojem se nalazi gotovo polovica američkih rafinerijskih kapaciteta i petina proizvodnje nafte. Houston, gdje je voda preplavila prometnice, također je sjedište jedne od najvećih američkih luka. To je četvrti najveći grad u SAD-u, a vrijednost gospodarske aktivnosti godišnje premašuje 500 milijardi dolara.

Cijene plina u SAD-u porasle su oko 10 posto od oluje, ističe glavni ekonomist konzultantske kuće RSM US Joseph Brusuelas. Očekuje daljnji skok od 20 do 30 posto kroz slijedeće dva tjedna u teksaškoj regiji, s manje značajnim porastima drugdje. Cijene hrane bi također mogle biti pogođene, s obzirom da su isporuke pšenice i soje usporene ili otkazane, dodaje.

Globalno će utjecaj vjerojatno biti manji, s obzirom da SAD nisu glavni izvor energije za izvoz, a i zalihe se nalaze na povijesno visokim razinama. Uz pretpostavku da će se trenutne prognoze vremena pokazati točnima, Brusuelas očekuje da će cijene na američkom tržištu pasti, kako će se u iduća dva tjedna poslovanje ponovno pokrenuti.

Rast gospodarstva SAD-a mogao bi usporiti za oko desetinu postotnog boda na tromjesečnoj razini kao rezultat oluje, smatra Brusuelas. Gospodarstvo bi trebalo poskočiti u slijedećih šest mjeseci, a uslijed porasta potrošnje zbog obnove i drugih napora.

Dok su velike naftne i plinske kompanije dobro pripremljene za ovakve nesvakidašnje vremenske nepogode, utjecaj na obitelji, od kojih mnoge vjerojatno nisu osigurale svoju imovinu, kao i manje tvrtke, vjerojatno će biti mnogo značajniji.

Uragan Ike je po procjenama prouzročio više od 12 milijardi dolara štete na osiguranoj imovini kada je 2008. godine pogodio Teksas, dok su ukupne štete dosegnule 29 milijardi dolara. Njemačke tvrtke Munich Re i Hannover Re, dva najveća svjetska reosiguravatelja, procjenjuju kako trenutni podaci sugeriraju da će osigurani gubici iz Harveya vjerojatno biti manji od 75 milijardi dolara, koliko su iznosili nakon uragana Katrina u 2005., i 30 milijardi dolara nakon uragana Sandy u 2012. godini.

You may also like