Haradinaj je samo izgovor Prištini da prekine pregovore u Bruxellesu

Čelnik Ureda za Kosovo Vlade srbije Marko Đurić izrazio je u četvrtak iznenađenje usvajanjem rezolucije u kosovskom parlamentu kojom se traži prekidanje dijaloga Beograda i Prištine dok bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj ne bude konačno pušten na slobodu.

Đurić ocjenjuje da su vlasti u Prištini podizanjem tenzija prijethodnih mjeseci “zapravo tražile izgovor  za prekidanje normaliziranja odnosa i dijaloga sa Srbima i Beogradom”.

“Beograd ostaje predan razgovorima kao načinu za rješavanje sporova i usklađivanje interesa s političkim predstavnicima Albanaca, ali nakon izjašnjavanja u kosovskoj skupštini  jasno  da nisu svi akteri u dijalogu opredijeljeni za to”, naveo je Đurić u priopćenju.

Rezolucijom, koju je parlament Kosova usvojio u četvrtak većinom glasova, a koju su predložili zastupnici Alijanse za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj predsjednik a podržale su je sve albanske zastupničke grupe,  traži se da oslobađanje Haradinaja bude primarna obveza, kao i da vlada traži od EU  da natjera Srbiju  na poništenje svih interpolovih tjeralica i optužnica protiv kosovskih Albanaca.

Bivši zapovjednik OVK u pritvoru je u francuskom gradu Colmaru poslije uhićenja po tjeralici koju je Srbija izdala za njim jer ga  tereti za ratne zločine nad Srbima na Kosovu, a odluka o tome hoće li biti izručen Srbiji bit će objavljena 6. travnja.

(Agencije)

You may also like