Home Geopolitika Hamza bin Laden najozbiljniji kandidat za novog čelnika Al Kaide

Hamza bin Laden najozbiljniji kandidat za novog čelnika Al Kaide

by Energypress.net

Hamza, sin Osame bin Ladena, već odavno radi na tome da postane vođa terorističke organizacije Al Kaide.

U javnosti je objavljeno malo fotografija na kojim je Hamza, sin bivšeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena. Jedna takva je nastala kada mu je bilo 12 godina (naslovna fotografija). Na drugim fotografijama, nastalim u to vrijeme, Hamza je za volanom terenskog vozila na kojem su razbijena stakla ili kamenitom terenu okružen grmljem na kojem čuči držeći u rukama automatsku pušku.

Slike pokazuju put ovog mladića u džihad – karijeru koja bi ga nekoliko godina kasnije trebala odvesti na najveće pozicije međunarodnog terorizma. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a ga je početkom ove godine proglasilo „globalnim teroristom”. Na tom popisu je bio i njegov otac.

U očima stratega Al Kaide je stupanje Hamze bin Ladena na popis „globalnih terorita” prestiž i porast autoriteta. Ta „titula” u džihadističkim krugovima je jedna vrsta priznanja. Iako se u međuvremenu na tom popisu nalazi više stotina osoba, Hamza, Bin Ladenov sin, plijeni posebnu pozornost.

Stratezi Al Kaide kažu da je Hamza bin Laden trenutno jedan od najvažnijih kandidata za mjesto na vrhu terorističke mreže. Nakon što su američke specijalne postrojbe u proljeće 2011. godine ubile Osamu bin Ladena, lice i glas Al Kaide je predstavljao njegov blizak suradnik iz Egipta Aiman al-Zawahri. Međutim, on nije dosegao karizmu svoga vođe. Zato bi to mjesto sada možda trebao preuzeti karizmatični Hamza bin Laden.

Na tu ulogu je, kako se vidi na fotografiji, pripreman dugo vremena. „Otac ga je od malih nogu sa sobom vodio za ruku”, kaže stručnjak za terorizam Peter Berger, autor knjige “United States of Jihad”. „Hamza se vrlo intenzivno indoktrinirao džihadističkom ideologijom. On je duboko uvjeren u taj pogled na svijet. To dodatno daje značenje njegovoj osobnosti.”

Hamza bin Laden je iz godine u godinu sve više uključen u aktivnosti Al Kaide. Na jednoj video-snimci iz 2005. godine se vidi u napadu na pakistanske snage sigurnosti na pakistansko-afganistanskoj granici.

Proteklih godina se sve više predstavljao kao džihadistički vođa u sklopu Al Kaide. U kolovozu 2015. godine je u audio-poruci pozvao svoje pristaše da džihad prenesu u Washington, London, Pariz i Tel Aviv.

U svibnju prošle godine se također u audio-poruci izjasnio o konfliktima na Bliskom istoku i Siriji. Rekao je da će „blagoslovljena sirijska revolucija” možda značiti „oslobađanje” Jeruzalema. Međutim, tamo bi se prvo trebale ujediniti različite džihadističke skupine, kaže on. „Više nema opravdanja za one koji su za podjele i sporove među muslimanima i to u vrijeme kada se cijeli svijet okrenuo protiv muslimana”, poručio je Osamin sin.

Istog mjeseca je šef Al Kaide Al-Zawahri priopćio da je Hamza bin Laden primljen u vodstvo organizacije. U tom svojstvu mladi Bin Laden u srpnju 2016. godine je uputio nove prijetnje u kojima je najavio i osvetu za ubojstvo njegovog oca. Također je rekao da će se odgovoriti na „ugnjetavanje” stanovništva u Palestini, Afganistanu, Siriji, Iraku, Jemenu i Somaliji, kao i u drugim islamskim zemljama „koje nisu preživjele njihovo ugnjetavanje”. Osveta za ubojstvo njegovog oca neće biti samo u njegovo ime nego i u ime „svi onih koji brane islam”, kaže Hamza bin Laden.

U relativno kratkom vremenskom razmaku objavljena priopćenja ukazuju da Al Kaida pojačano radi na regrutiranju novih boraca. U proteklih nekoliko godina je ta teroristička organizacija puno izgubila na privlačnosti jer se sve više mladih islamista priključivalo tzv. Islamskoj državi, piše DW.de.

Za razliku od Al Kaide, „Islamska država” otvoreno zagovara osnivanje islamskog Kalifata koji bi se prostirao širom svijeta. Al Kaida ima puno skromnije ciljeve. Zawahrijevim borcima se prije svega radi o tome da okončaju nazočnost zapadnih, prije svih američkih, trupa na Bliskom istoku. Po njihovom shvaćanju je to preduvjet za uspostavu pravednog islamskog poretka u toj regiji. Osim toga je Al Kaida posvećena i borbi protiv korumpiranih režima, kao što je kraljevska obitelj Al-Saud u Saudijskoj Arabiji.

„Islamska država” u javnosti istupa puno brutalnije. Al Kaida je zatvorenicima također odrubljivala glave, ali ni u približnoj mjeri u kojoj to rade borci IS-a. Borci „Islamske države” na sebe skreću pozornost zbog nasilja i brutalnosti. Nasilje koje se širi preko video poruka očito privlači pozornost velikog broja mladih regruta. „Moć slike se ne smije podcijeniti”, rekao je francuski islamist Mickaël-Abu Rayyan u razgovoru sa stručnjakom za istraživanje terorizma Davidom Thomsonom. Generacije mladića od 18 do 20 godina su prve osobe koje su odrasle uz internet. „Zamislite kako to utječe na razmišljanje mladog čovjeka koji je djetinjstvo proveo u islamizmu.”

Al Kaida do sada nije imala puno mogućnosti suprotstaviti se privlačnosti propagande „Islamske države”. Uspon Hamze bin Ladena u vodeće strukture mogao bi biti pokušaj da se to promijeni.

Related Posts