Hamnei: Još nema jasnog pobjednika iranskih izbora

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei u nedjelju je pohvalio velik odaziv na parlamentarne izbore održane u petak na kojima su reformisti osvojili velik broj glasova, ali ni oni ni konzervativci nemaju većinu, prema djelomičnim rezultatima.

Od 290 mjesta u parlamentu, reformatori i umjereni su zasad dobili 89 glasova, a konzervativci 86, prenosi agencija AFP pozivajući se na iransku agenciju Isnu. Izabrano je i deset neovisnih kandidata, a rezultati za šezdesetak drugih mjesta bit će objavljeni u utorak.v”Zahvaljujem iranskome mudrom i odlučnom narodu… i nadam se da će sljedeći parlament raditi odgovorno prema ljudima i Bogu”, rekao je Hamenei, prenosi agencija Reuters.

Nije izravno komentirao rezultate glasanja za 290-člani parlament niti za 88-članu Skupštinu stručnjaka, a upravo to tijelo imenuje vrhovnog vođu i moglo bi izabrati nasljednika 76-godišnje Hameneija koji je lošeg zdravlja. “Napredak zemlje glavni je cilj” i “budući parlament imat će teške zadaće”, ocijenio je Hamnei u poruci pročitanoj na televiziji i upozorio je da se treba čuvati “površnog napretka”.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je na Twitteru napisao “da su birači stvorili novu atmosferu”. Umjereni Rohani i njegovi saveznici reformatori vjeruju da je nuklearni sporazum što ga je Iran potpisao ljeti s velikim silama potaknuo birače da se okrenu reformistima kako bi mogli provesti politiku otvaranja zemlje nakon duge izolacije zbog međunarodnih sankcija. Međutim, prema dosadašnjim rezultatima nijedna strana nije ostvarila uvjerljivu većinu.

Drugi krug izbora održat će se u travnju ili svibnju kako bi se podijelili kandidati za 51 mjesto za koje nijedan kandidat nije prikupio dovoljno glasova u prvome krugu.

Međutim, već sada se reformatori i umjereni mogu pohvaliti da su osvojili triput više zastupnika u parlamentu u kojem su u dosadašnjem sazivu imali samo 30 nasuprot 200 konzervativaca.

Izvrstan rezultat reformisti su ostvarili u Teheranu gdje su osvojili svih 30 mjesta koja su dosad imali većinom konzervativci. Mladi pristaše reformista već planiraju ulične proslave u Teheranu, javlja agencija dpa.

Agencija Reuters ističe da je izborni uspjeh reformista jasan pokazatelj da će Iran privući strana ulaganje zapadnih zemalja te općenito početi promjenu gospodarske politike.

You may also like

0 comments