Hammond: Britanija će sada angažirati strane pregovarače

Velika Britanija ima namjeru angažirati strane trgovinske pregovarače koji bi joj pomogli da se spremnije suoči s izazovima postizanja novih trgovinskih sporazuma sa zemljama Europe i šire nakon prošlomjesečne šokantne odluke o izlasku zemlje iz Europske unije, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

“Mislim da se ne trebamo osloniti samo na ljude koji su Britanci”, kazao je britanski šef diplomacije za BBC televiziju. “Ako možemo naći Australce, Amerikance koji raspolažu iznimnom vještinom trgovinskog pregovaranja, angažirajmo i njih”, kazao je Hammond.

Po njegovim riječima, britanska vlada poduzima korake i na ponovnom zapošljavanju bivših državnih službenika koji raspolažu vještinom trgovinskog pregovaranja. Trenutačno samo nekoliko njih od ukupno 55 britanskih dužnosnika u Europskoj komisiji radi na trgovinskim sporazumima. Britanija je suočena sa zadaćom ponovnog pregovaranja o svojim odnosima s Europskom unijom nakon što su britanski glasači 23. lipnja donijeli na referendumu odluku o izlasku iz europskog bloka.

Ona također mora ponovno definirati svoje trgovinske odnose s više od 50 zemalja diljem svijeta, koje imaju sporazume s Europskom unijom. Europska komisija pregovara u ime zemalja članica Europske unije o trgovinskim sporazumima s drugim zemljama što znači da Britanija nije imala svoj pregovarački tim trgovinskih pregovarača otkako se pridružila europskom bloku 1973. godine.

You may also like