HAMAS prihvatio Palestinu u granicama iz 1967. godine

Palestinski militantni pokret Hamas objavio je u ponedjeljak novi programski dokument u kojem prvi put kaže da je spreman prihvatiti prijelaznu palestinsku državu u granicama iz 1967., ali ne i priznati Izrael.

“Hamas zagovara oslobađanje cijele Palestine, ali je spreman poduprijeti državu u granicama iz 1967., bez priznavanja Izraela ili ustupanja bilo kakvih prava”, rekao je čelnik Hamasa Khaled Meshaal. Izrael je 1967. okupirao Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem u ratu s arapskim državama. Izrael se povukao iz Gaze 2005. Država u granicama iz 1967. cilj je glavnog Hamasovog političkog rivala, pokreta Fatah koji vodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Hamas u novoj platformi ističe da se ne bori protiv Židova, nego protiv “cionističkih agresora”. Njegova osnivačka povelja iz 1988. poziva na uništenje Izraela. Revidirani program smatra se pokušajem Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, da popravi svoju sliku u javnosti. “Dokument nam daje priliku da se povežemo s vanjskim svijetom”, rekao je glasnogovornik Fawzi Barhoum.

“Naša poruka svijetu je: Hamas nije radikalan. Mi smo pragmatičan i civiliziran pokret. Ne mrzimo Židove. Samo se borimo protiv onih koji okupiraju našu zemlju i ubijaju naš narod”, istaknuo je.
Cijeli Hamas, ili u nekim slučajevima njegovo oružano krilo, Izrael, SAD, EU smatraju terorističkom skupinom.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Hamas “pokušava prevariti cijeli svijet, ali u tome neće uspjeti”. “Oni su izgradili tunele za teroriste i ispalili tisuće i tisuće raketa na izraelske civile”, rekao je David Keyes. “To je pravi Hamas”, dodao je.

Hamas je s Izraelom vodio tri rata od 2007. i izveo je stotine oružanih napada u Izraelu i okupiranim područjima otkako je osnovan prije tri desetljeća.

You may also like

0 comments