Hakeri ukrali 15 milijuna podataka

Hakeri su ukrali osobne podatke o otprilike 15 milijuna klijenata i kupaca kompanije T-Mobile u SAD-u, a poslovodstvo tvrtke tvrdi da nisu ukradeni podaci o kreditnim karticama i bankovnim računima.

Do upada u sustav došlo je u odjelu kreditne agencije Experian, koju T-Mobile koristi za obradu podataka o pretplatnicima. Među ukradenim podacima su imena, datumi rođenja i brojevi socijalnog osiguranja, ali ne i financijski detalji, objavile su te dvije tvrtke. Izvršni direktor američkog T-Mobilea John Legere izjavio je da će kompanija preispitati svoju vezu s Experianom. “Očito je da sam strašno ljut zbog ove povrede podataka”, rekao je.

Pretplatnici koji su kreditno provjeravani u razdoblju od 1. rujna 2013. do 16. rujna 2015. najviše su u opasnosti. “Uzimam privatnost naših klijenta i potencijalnih klijenata vrlo ozbiljno. Ovo nije mali problem za nas. Uvjeravam naše klijente da ni sustavi T-Mobilea, niti mreža nisu pogođeni ovim upadom i da on ne uključuje brojeve kreditnih kartica ili podatke o bankovnom računu”, izjavio je Legere. Dodao je da je Experian poduzeo mjere za poboljšanje zaštite svoga sustava i podataka.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do niza hakerskih napada na kompanije i druge organizacije, što je utjecalo na milijune ljudi, uključujući na internetske stranice Ashley Madison, Sony Pictures te trgovaca, kao što su Home Depot, Target i eBay. T-Mobile je treći najveći mobilni operater u SAD-u, nakon što je ove godine pretekao Sprint.

You may also like