Hajdaš Dončić: Privatizacijom žele raditi stvari ispod stola

Gost Dnevnika u 18 bio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

U Saboru je i u utorak bilo napeto. Kada ćete s partnerima, odnosno HNS-om razgovarati o aktualnoj krizi? “Razgovaramo svakodnevno i u Saboru i drugdje. Mislim da kolege iz HNS-a imaju isti stav kao i mi – da Vlada ne funkcionira. Suludo je da premijer na kavu poziva dva potpredsjednika koji ne pričaju. U konačnici će građani biti ti koji će trpjeti.

Mislite da premijerov poziv na kavu neće biti od koristi? “Hrvatska nema premijera. Ovo je nuspješan projekt HDZ-a i Mosta. Ponavljam, Hrvatska nema Vladu!

Čeka se odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, a čeka se i glasavenje o nepovjerenju Tomislavu Karamarku u Saboru. Što čini SDP? “SDP je inicijator tog glasanja, a na svakom je zastupniku odgovornost, ne na SDP-u. Slučaj je jasan. Gospođa Karamarko je primala novac od lobista MOL-a. Politička odgovornost postoji. Znam da će se neki zubima i nogama držati za saborske fotelje jer znaju da neće moći ponovno doći u Sabor, no moraju razmišljati hoće li moći hodati po svojim mjestima gdje žive.”

Možete li osigurati 76 zastupničkih ruku. “Vjerujem da hoćemo, da će politička savjest i odgovornost prevladati i da će gospodin Karamarko otići iz Vlade.”

Sve su realniji izvanredni izbori. Kako vidite Vašu poziciju? “Nadam se da bi mi uspjeli proširiti svoju koaliciju i sastaviti Vladu. Pravu Vladu, a ne Vladu poput ove, koja uništava temelje države.”

S kime biste proširili koaliciju? “Proširili bismo ju s novim partnerima. Koji su to, o tom potom.”

Ušli smo i u fazu potencijalne ustavne blokade. Hoćete li se uspjeti dogovoriti s HDZ-om oko sudaca Ustavnog suda?”Mislim da ćemo se dogovoriti, upravo zbog mogućnosti prijevremenih izbora. Vjerujem da ćemo u srijedu uspjeti odabrati ustavne suce kako se ne bi paralizira država.”

Ministar Butković krenuo je danas sa sjećom uprava direktora javnih poduzeća. Je li to mogao napraviti bez Vlade. “Nikako. Prekršio je dva zakona. O sprečavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju strateškim poduzećima. To se dogodilo zato jer ne mogu sastaviti Povjerenstvo za strateška poduzeća. To vam je zato jer Vlada ne funkcionira. Vlada bezvlađe i kaos. Mi smo postavili čvrste temelje, a ovi nesposobnjakovići na žalost sve uništavaju.”

Kako komentirate micanje Končara i nekih drugih tvrtki s liste strateških? “Očito Vlada raditi neke stvari ispod stola. To je put kako u sivoj zoni preprodavati tvrtke. Neke definitivno treba privatizirati, ali na transparentan način”, prenosi N1.

You may also like