Hajdaš Dončić nakon pregovora s Mostom: Suglasni smo u 95 posto

Nakon trosatnog sastanka u središnjici SDP-a, na kojem su predstavnici koalicije Hrvatska raste i Mosta razgovarali o nužnim reformama na području pravosuđa i poduzetništva SDP-ov pregovarač Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je kako su se dvije strane usuglasile oko 95 posto pitanja.

Voditelj Mostova pregovaračkog tima Tomislav Panenić nakon sastanka je kazao kako je ta stranka SDP-u iznijela svoja stajališta vezana uz reforme koje smatraju nužnima u području pravosuđa i poduzetništva. “Očekujemo do kraja ovog pregovaračkog postupka da imamo za sve teme, uključujući i ove dvije, usklađena stajališta i da dobijemo stajališta i jedne i druge strane, a onda će naši zastupnici, članovi i podupiratelji odlučiti koja je strana ponudila bolja rješenja za hrvatske građane”, kazao je Panenić.

 Na pitanje što ako obje strane prihvate sve što Most traži, odgovorio je kako misli da Most ima reforme koje “baš i nisu prihvatljive svima” te kako će se oko teških reformi iskristaliziratti bolje rješenje.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom. “Razgovori su bili vrlo konstruktivni i vrlo sam zadovoljan, što znači da kolege iz Mosta poznaju materiju, iznijeli su detalje nekih reformskih mjera koje bih podijelio u dvije skupine. Nešto već imamo dogovoreno s Bruxellesom oko reformskih mjera, a onda se ide u neke sitnije detalje. Moj dojam je da se u 95 posto stvari slažemo. Neke stvari slično ili isto gledamo, a ostatak ćemo ostaviti za drugi krug pregovora, koji očekujem za šest do sedam dana”, rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje jesu li SDP-u prihvatljivi Mostovi prijedlozi ukidanja poreza na dividendu i smanjenje opće stope PDV-a, odgovorio je kako su pregovarači iz Mosta bili afirmativni te kako ne traže da se porezne promjene provedu odmah. “Znamo da smo u mjerama prekomjernog deficita. S nekim stvarima možemo se složiti u nekom kraćem roku, možemo se složiti oko redefiniranja stope poreza na dobit, a PDV je za neku drugu fazu, u nekom kratkom roku to nije moguće”, kazao je Hajdaš Dončić te dodao kako smatra da su u tim stvarima postigli konsenzus te da bi se “priča na taj način mogla i dalje odvijati”.

Na pitanje postoje li jamstva da će se dogovoreno doista i provesti, kazao je kako dvije stranke grade povjerenje te kako im je upravo povjerenje najveće jamstvo. Panenić je dodao kako nije riječ samo o postizanju sporazuma i formiranju zajedničke vlade te kako Most ne traži rješenja koja bi im “podilazila” nego ono koje će moći ponuditi građanima. “Nama koji smo definirali takve zahtjeve ostaje da ih i provedemo”, kazao je.

Obojica šefova pregovaračkih timova istaknula su kako ništa neće ostati skriveno te kako će sve što dogovore biti predočeno javnosti. Mostovi pregovarači nakon trosatnog sastanka su se uputili u središnjicu HDZ-a, s kojim danas također pregovaraju o područjima pravosuđa i poduzetništva. Predsjednik primorsko-goranskog županijskog SDP-a Zlatko Komadina i predsjednik riječke organizacije stranke Vojko Obersnel u utorak su rekli kako očekuju da će SDP, kao čelna stranka koalicije Hrvatska raste, postići dogovor s Mostom i sastaviti novu Vladu.

Komadina i Obersnel su na konferenciji za novinare u Rijeci izrazili uvjerenje kako će Most prepoznati da je vladajuća koalicija koja je na vlasti ove četiri godine već počela provoditi i provodi reforme za koje se zalažu. “Pred Mostom je velika odgovornost za političku i gospodarsku stabilnost Hrvatske, jer procesi koji uključuju pregovaranje ili ponavljanje izbora ne bi smjeli trajati predugo”, kazao je Komadina, ističući kako vjeruje da će se Most znati nositi s tom odgovornošću. “Vjerujem da će svi pokazati mudrost kako bi se poštovala volja birača”, poručio je.

Obojica su ocijenili da je koalicija Hrvatske raste ostvarila dobar rezultat “u ovim okolnostima održavanja izbora”, odnosno, kako je rekao Obersnel, činjenici da se prije šest mjeseci nitko osim najzagriženijih optimista ne bi kladio na ovaj rezultat. Naglasio je kako su u ovih šest mjeseci Vlada i stranački aktivisti učinili značajan napor koji je polučio rezultat, dok je Komadina ustvrdio kako se ponovno pokazalo da su Istra i Primorsko-goranska županija uporište lijevog centra.

No, rekao je Komadina, ne možemo biti previše zadovoljni brojem SDP-ovih mandata, što je “cijena koaliranja i kadriranja”. “Dali smo doprinos rezultatu koalicije Hrvatska raste i stvorili preduvjete za stvaranje većine u Saboru te Vlade”, kazao je. Istaknuo je da je ukupan broj glasova dat “svim lijevim opcijama” u većini, ali da je dio tih glasova propao zbog primjene D’Hondtove metode. “To je rezultat izbornog zakonodavstva, ali i ambicija pojedinaca koji tek po objavi rezultata shvate tko su i što su”, kazao je.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo brojem glasova koalicije u Rijeci i županiji, ali i na državnoj razni, ustvrdivši da se sada približilo broju glasova koji osiguravaju zadržavanje vlasti u zemlji. Upitan je li zadovoljan sa samo s dva SDP-ova saborska zastupnika iz Rijeke, odgovorio je kako “intimno s time ne možemo biti zadovoljni”. No, dodao je, to nije pitanje izbornih rezultata, nego sastavljanja liste i odluka Glavnog odbora te predsjednika stranke, ali i stjecaja okolnosti da na području VIII. izborne jedinice žive predsjednici dviju koalicijskih stranaka, koji su morali biti u gornjem dijelu liste.

You may also like

0 comments