Haftarova ofanziva prijetnja je sigurnosti

Bruxelles poručuje
Europska unija osudila je u ponedjeljak ofenzivu snaga maršala Khalifa Haftara na Tripoli ocijenvši da se radi o prijetnji za međunarodnu sigurnost i pozvao je na trenutačno primirje u Libiji.

“Vojni napad Libijske narodne vojske na Tripoli i eskalacija koja je uslijedila u i oko glavnog grada predstavljaju prijetnju za međunarodni mir i sigurnost i dodatno prijete stabilnosti Libije”, upozorili su ministri vanjskih poslova EU u zajedničkoj deklaraciji.

“EU poziva sve strane da odmah pokrenu prekid vatre i surađuju s Ujedinjenim narodima na potpunom i globalnom prekidu neprijateljstava”, dodaje se u deklaraciji.

“Prioritet je trenutačno primirje”, inzistirao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Slijepi napadi na gusto naseljena stambene zone predstavlja ratni zločin i oni koji krše međunarodno humanitarno pravo moraju za to odgovarati”, upozorili su Europljani.

Zajednička deklaracija inzistira na “obvezi poštivanja embarga na prodaju oružja” Libiji. Da bi se embrago proveo, Europljani bi trebali poslati ratne brodove na Mediteran kako bi omogućili vojnoj operaciji Sophia da izvede taj zadatak. Operacija je produžena do 30. rujna, ali brodovi su povučeni.

You may also like