Home Ekonomija Guverner upozorava, pad bi mogao biti veći od vladinih procjena

Guverner upozorava, pad bi mogao biti veći od vladinih procjena

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]HNB[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Hrvatsko gospodarstvo teško je pogođeno. Vlada se nada oporavku već sljedeće godine. Analitičari su sumnjičavi oko projekcija Banskih dvora. [/vc_column][/vc_row]

Ključna institucija u očuvanju gospodarske i monetarne stabilnosti je HNB. Središnja banka već je oslobodila bankama desetke milijardi kuna za likvidnost.

Vladina procjena je da će pad BDP-a biti 9,4 posto, a rupa u proračunu 24 milijarde. “To je realan scenarij u ovom trenutku, ako ne bude drugog vala lockdowna ekonomije”, kaže guverner HNB-a i dodaje da u slučaju drugog lock downa možemo očekivati duplanje ovih cifri.

Vujčić kaže da će projekcije raditi sa “scenarijima u kojem bi došlo do drugog vala gdje bi po tjednima imali dužu situaciju zatvaranja ekonomije onda bi se to odrazilo na pad BDP-a i fiskalne troškove”.

“Sami smo zatvorili velik dio ekonomije i izazvali pad BDP-a u drugom kvartalu. Situacija će biti bolja nego što je u Europskoj uniji i eurozoni. To je naša procjena, bit ćemo oko nule, dok je u tim zemljama već u prvom kvartalu bio značajan pad. U travnju će biti ogroman pad BDP-a, a drugo se ne može očekivati”, rekao je Vujčić.

HNB olakšava uvjete financiranja za sve, državu, poduzeća i građanstvo, kaže Vujčić i dodaje: “Kreirali smo kunsku likvidnost, banke imaju dovoljno novca da kreditiraju sve sektore”. Guverner kaže kako bi se što prije trebali početi zaduživati na vanjskom tržištu, iako je sadašnja Vlada praktički tehnička. Što se tiče turizma, HNB projicira da će pad prihoda biti 50, 70 ili 90 posto. No, s pozitivne strane očekuju i kako će padati cijene nekretnina jer nema potražnje, a u Zagrebu je bio i potres.

Banke daju moratorij za kredite 3+3 mjeseca, a oporba traži godinu dana. “Kad je HNB radio supervizijske mjere koje omogućavaju bankama godinu dana moratorija, onda smo jasno rekli da postoje različiti klijenti. Nekima uopće ne treba moratorij, nekima tri mjeseca, nekima šest, nekima 12. Banke imaju mogućnost davati dužinu moratorija u odnosu na klijenta”, kazao je Vujčić.

“Bilo bi dobro da oni koji dobivaju pomoć od države barem odgode isplatu dividende”, rekao je Vujčić i kazao kako su podijeljena mišljenja u Europi.

“Prvi smo bankama rekli da odgode isplatu dividendi. Neke veće zemlje, odnosno zemlje iz kojih dolaze banke, imaju drugačije mišljenje pa se raspravlja o tome na europskoj razini”, rekao je guverner i dodao kako će sastanak biti idući tjedan. Vujčić je za kraj kazao kako bi se radije odrekao frizera ako bi mogao ranije na teniski teren.

Related Posts