Home Energetika Gubitak zapadnog tržišta snizio dobit Gazproma

Gubitak zapadnog tržišta snizio dobit Gazproma

by admin

Za 7 posto

Ruski energetski div Gazprom u utorak je objavio da je neto dobit za 2023. prema ruskim računovodstvenim standardima, koji ne uključuju financijske rezultate podružnica, smanjena za oko 7% na 695,6 milijardi rubalja (7,51 milijardu dolara).

Također je rekao da su njegovi prihodi pali za gotovo 30% na 5,62 trilijuna rubalja, javio je Reuters. Nije iznenađenje da Gazprom ima niže prihode, komentirali su analitičari. Pad neto prihoda uglavnom proizlazi iz gubitka značajnog dijela europskog tržišta kao rezultat političke odluke o smanjenju izvoza plina u zemlje EU. U prvoj polovici 2023. godine kupcima u EU isporučeno je oko 12,6 milijardi kubnih metara plina (bcm), što je smanjenje od oko 75% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema procjenama koje uzimaju u obzir trenutnu razinu isporuka prema zapadu, ‘izgubljeni’ volumen 2023. mogao bi iznositi cca. 120 bcm u usporedbi s količinama transportiranim 2021. No, tvrtka je i dalje veliki izvoznik LNG-a u EU.

Na Gazpromovu financijsku situaciju također su negativno utjecala veća fiskalna opterećenja (uključujući dodatni porez na eksploataciju od 600 milijardi rubalja godišnje koji će se primjenjivati 2023.–2025.), provedba skupog programa za ulaganja u infrastrukturu (uključujući plinofikaciju ruskih regija), kao i niže cijene plina na svjetskom tržištu u 2023.. Osim toga, uvođenje obračuna u rubljama od strane ruske vlade za prodaju plina takozvanim ‘neprijateljskim’ zemljama smanjilo je Gazpromov pristup stranim valutama i pogoršalo njegovu financijsku situaciju. U promatranom razdoblju 1-6. mj. 2023. koeficijent slobodnog novčanog toka bio je negativan, što znači da je investicijski potencijal tvrtke smanjen.

Za usporedbu, 2022. ruska energetska kompanija izvijestila je o ogromnoj neto dobiti od gotovo 750 milijardi ruskih rubalja. Tijekom 2021., dobit Gazproma koja se može pripisati dioničarima dosegla je više od 2,6 trilijuna ruskih rubalja, što predstavlja snažan porast u odnosu na prethodnu godinu. Brojka u 2020. bila je najniža u desetljećima, jer je obilježena padom potrošnje i pandemijom.

Related Posts