Gubi li Bandić Zagreb?

Danas je svoju kandidaturu objavila, druga po redu kandidatkinja, Anka Mrak Taritaš ispred HNS-a koji nakon dugo vremena nastupa samostalno na izborima i sa svojom najeksponiranijom članicom traži povratak u ugodne margine političke popularnosti.

Piše Pavao Škoko Gavranović

Express je jučer objavio rezultate ankete agencije Promocija plus koja je provedena od 24. do 28. listopada među građankama i građanima Grada Zagreba. Prema njoj Bandić uživa podršku 32,7% birača, što je bitno manje od 47,3% glasova koliko je dobio u prvom krugu na posljednjim lokalnim izborima, slijedi ga njegova bivša zamjenica Sandra Švaljek s 24,5% podrške, podršku od 17,4% uživa Anka Mrak Taritaš, dok su kandidati velikih stranka daleko iza. Davor Bernardić uživa podršku 8%, dok Drago Prgomet uživa podršku svega 4% birača.

U ovom istraživanju zanimljivo je još zamijetiti kako čak 66% ispitanika misli da Bandić nije zaslužio još jedan mandat na čelu Zagreba. No jednako je zanimljivo usporediti podršku koju uživaju velike stranke s podrškom koju uživaju njihovi kandidati, gdje SDP uživa podršku od 27,9%, a HDZ 21,1%. Prema ovoj anketi su rezultati velikih stranaka su osjetno veći od podrške koju uživaju njihovi kandidati.

Uz ovo istraživanje koje je provedeno na tisuću ispitanika, postoji i SMS istraživanje provedeno na više od četrnaest tisuća ispitanika koje nudi nešto drukčiji uvid u situaciju u Zagrebu. Rezultate istraživanja je objavio portal Zagreb.info. Prema toj anketi isto vodi Bandić s podrškom 34,6% ispitanika, slijedi Davor Bernardić s 19,21% podrške, potom Sandra Švaljek s 15,88% podrške, tek onda dolazi Anka Mrak Taritaš s 10,88% podrške što nije ni jedan posto ispred Andrije Mikulića (šefa zagrebačkog HDZ-a) koji uživa podršku 10,5% ispitanika. Zanimljivo je istaknuti da je u ovoj anketi uz Andriju Mikulića naveden i Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika te on uživa 8,93% podrške.

Iako po pitanju podrške pojedinom kandidatu ili kandidatkinji ankete nude kontradiktorne rezultate može se zamijetiti jedna konstanta. To je da oko dvije trećine građana ne želi Bandića za gradonačelnika. Ovo je do sada najveći odmak Zagrepčana od njihovog višegodišnjeg gradonačelnika. Stoga se nameće pitanje tko može pobijediti Milana Bandića? Nejasno je tko bi mogao uči u drugi krug, a isto tako nejasno je tko će biti kandidat HDZ-a. HDZ i Most su jedine ozbiljnije opcije koje nisu jasno odredile svoje kandidate za gradonačelnika Grada Zagreba. Za HDZ se nagađa da bi to mogao biti ili Andrija Mikulić ili Drago Prgomet, iako se ne isključuju i neka druga imena, dok bi ispred Mosta kandidat mogao biti Slaven Dobrović aktualni ministar zaštite okoliša i prirode.

Autor je politički komentator našeg portala

You may also like

0 comments