Guardian: Ove zime energetski siromašni će umirati

Britanski Guardian piše da Velika Britanija mora hitno spasiti starije vlasnike nekretnina od potencijalno smrtonosnih posljedica življenja u hladnim domovima. Prema humanitarnoj organizaciji Age UK jedna starija osoba ove zime umrijet će svakih sedam minuta od bolesti koje su posljedica hladnoće u životnom prostoru.

Danas će naime započeti njihova kampanja za toplije domove, jer je ocijenjeno da je u posljednjih 60 godina bilo oko 2,5 milijuna smrtnih slučajeva koji su se mogli izbjeći boljim grijanjem domova. Dosadašnje sheme pomoći u borbi protiv energetskog siromaštva nisu bile uspješne. 2013. pokrenut je program energetske učinkovitosti kojem je bio cilj smanjiti račune za 14 milijuna kućanstava nudeći im zajmove za toplinsku izolaciju i nove kotlove/bojlere, no nije bio uspješan. Trenutno, glavnina pomoći dolazi kroz ECO (energy companies obligation), što bi trebalo završiti u ožujku 2017.

Riječ je o obavezi energetskim tvrtkama da primateljima socijalne pomoći ili penzionog kredita osiguraju bolju izolaciju. Lokalne vlasti također daju zajmove za energetsku učinkovitost. Humanitarna organizacija Age UK smatra da to i dalje nije dovoljno jer su stariji prepušteni sami sebi i sredstava nema dovoljno te da treba reformirati ECO shemu. Cijene energije u toj zemlji vrlo su visoke.

You may also like