Home Energetika Guardian: Britanija dala zeleno svijetlo za NE Hinkley point C

Guardian: Britanija dala zeleno svijetlo za NE Hinkley point C

by Energypress.net

Britanska premijerka Theresa May nakon revizije dala je danas zeleno svjetlo za gradnju 18 milijardi funti vrijedne nuklearne elektrane NE Hinkley point C, uključujući “nove bitne sigurnosne osigurače” kojima se jamči da kineska investicija neće štetiti nacionalnoj sigurnosti, piše Guardian.

Prema postignutom dogovoru nuklearku će graditi francuski EDF sa 6 milijardi funti investicija iz Kine. EDF i China General Nuclear objavili su da su presretni radi odobrenja, koje im omogućava da nastave s realizacijom elektrane u Somersetu, ali daje optimizam i za druge nuklearne projekte koji su u planu u toj zemlji. Prema shemi, koja je nedavno revidirana,

Vlada će jamčiti cijenu energije od 92,5 funte za svaki proizvedeni MWh, usprkos zabrinutosti da je to znatno iznad tržišne cijene. Britanija je također uvela zabranu EDF-u da proda svoj udio u projektu bez odobrenja države, a uvodi se i novi nacionalni sigurnosni test za sve strane investicije u ključnu infrastrukturu, što bi moglo utjecati na kineske planove o gradnji vlastite nuklearke u Bradwellu u Essexu, te ulaganje u NE Sizewell B u Suffolku.

Ipak, kineska je kompanija izjavila da vjeruje da će moći nastaviti s investicijama u ta dva objekta. Kinezima je jako stalo da nastave s projektom u Bradwellu jer je riječ o njihovom dizajnu koji bi trebao biti izveden prema najstrožoj britanskoj regulativi, što je odlična referenca drugdje u svijetu. Francuski premijer Valls twittao je da je odobrenje odlična vijest za projekt, koji će donijeti 4500 novih radna mjesta u Francuskoj, a prvi čovjek EDF-a je uvjeren da je riječ o velikom povratku nuklearne energetike u Europu.

 

Related Posts