Gruzija je nazvala „agresivnim provokativnim akcijama” dolazak u Abhaziju željezničkih trupa RF koje su angažirane na obnavljanju pruge. U Tbilisiju čak nagovještavaju da bi ovo moglo dovesti do rata kao 2008. godine, iako ima i onih koji u ovome vide temelje za mirnu budućnost, piše „Vzgljad”.

Veliki dio željezničke pruge u Abhaziji koja je bila strateški objekt u Sovjetskom Savezu odavno je rekonstruiran, tijekom priprema za Olimpijadu u Sočiju, kada se masovno prevozio građevinski materijal. Kako piše autor članka, vojnici su poslije rata 2008. uspostavili opskrbu i ništa više od toga. Sada je panika u Tbilisiju nastala samo zbog činjenice da je posao dobila upravo Željeznička vojska RF, a ne civilna organizacija.

Izdanje navodi da se „ne radi ni o kakvoj željezničkoj pruzi Abhazije. Radi se o dionici, duljine 33 kilometra, od luke Očamčira do rijeke Inguri, to jest do gruzijske granice. Pri čemu Željeznička vojska predstavlja vojno ministarstvo RF samo kao izvođač radova, a ne kao naručitelj. Tako je bilo, naprimjer, pri izgradnji zaobilaznice u Rostovskoj oblasti oko ukrajinske granice. Vlakovi iz južnih regija bili su prisiljeni dva puta prijeći ukrajinsku granicu na putu do Moskve, pa su željezničke trupe izgradile zaobilaznu dionicu”.

Related Posts