Gruevski: Nudili smo veliku koaliciju, Zaev odbio

Još nema rješenja za političku krizu u Makedoniji. Održavaju se i provladini i protuvladini prosvjedi. U ekskluzivnom razgovoru za HRT vođa oporbe Zoran Zaev, kojem predsjednik Ivanov nije htio dati mandat za sastavljanje vlade zbog dogovora s Albancima, rekao je da u zahtjevima Albanaca nema ništa loše.

Predsjednik Đorge Ivanov tvrdi da taj dogovor narušava suverenitet Makedonije. O toj albanskoj platformi sastavljanoj u Tirani premijer i čelnik stranke VMRO-DMPNE Nikola Gruevski razgovarao je sa Zoltanom Kabokom. “Ovo je na neki način državni udar. Jer ako nakon izbora donosite platformu koja je sastavljena u drugoj državi, a koja se odnosi na našu zemlju, Makedoniju, ako tu platformu nisu potvrdili građani na izborima, nisu se vezano za nju usuglasili i ako ta platforma nije u skladu s Ustavom – onda je riječ o ucjeni. Građani tu platformu ne poznaju i nisu glasovali za nju na izborima”, izjavio je Nikola Gruevski.

Na pitanje zašto mu je tzv. albanska platforma sporna budući da je nešto slično i sam potpisao 2008. Gruevski je kazao kako je to bilo nešto potpuno različito. “Ovo što se danas radi ide prema binacionalnoj državi, suprotno je Ustavu Makedonije i zanemaruje druge manjine. Takva platforma nije najavljena u prediznornoj kampanji i potpisana je u drugoj državi, pod pokroviteljstvom premijera druge države – Edija Rame, što je potvrdila i jedna od stranaka koja u njoj sudjeluje – Besa”, poručio je Gruevski.

Dodao je kako je njegova stranka VMRO-DMPNE ponudila SDSM-u alternativu – dali bi im svog 51 zastupnika i s njihovih 49 bi imali 100 zastupnika s kojima bi formirali vladu. “Neka premijer bude Zoran Zaev, ali neka odustane od platforme sastavljene u Tirani”, kazao je Gruevski. “Postoje dva načina za rješavanje krize i mi smo ih javno predložili. Jedan način su prijevremeni izbori u svibnju, zajedno s lokalnim – na kojima bi Zaev izašao s ovom platformom. Drugi je način da Zaev prihvati ponudu VMRO-a, odustane od platforme i dobije manjinsku vladu s podrškom VMRO-DMPNE-a”, zaključio je za HRT.

You may also like

0 comments