Grmoja obrazložio potporu Mostu

Za HRT
Most želi da budući predsjednik Republike Hrvatske štiti interese svih građana, a ne samo velikih etabliranih stranaka. Zato su potkraj prošlog tjedna podržali Miroslava Škoru u predsjedničkoj utrci.

– Most odlučio podržati Miroslava Škoru

Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a, rekao je za HRT-ov Studio 4 da ga ne iznenađuje ostanak HSLS-a u vladajućoj koaliciji.

– To je svojevrsni igrokaz Darinka Kosora. Zanimljivo je da on kao sadašnji predsjednik stranke, a i Dario Hrebak, kojega već najavljuju kao budućeg predsjednika HSLS-a – navode da su za izlazak iz koalicije, a stranka odlučuje da oni ipak ostaju u koaliciji. Rekao bih da je to ipak bila neka priprema za predsjedničke izbore i pokušaj dobivanja političkih bodova. Mislim da im to nije prošlo. Moguće je da će u perspektivi HSLS pokušati izaći iz koalicije u ovoj izbornoj godini. Oni ionako nisu ključni za opstanak koalicije. Imaju samo jednog zastupnika kojega su dobili u koaliciji s HDZ-om. Vidjet ćemo što će biti, rekao je.

Napomenuo je da je “samo jedna stranka od osnutka moderne hrvatske države odlučila izaći iz vlasti”.

– Zato smo, zbog pojave MOST-a, imali prijevremene izbore. Od političkih aktera ne može se očekivati da podrede opći interes, borbu za transparentnost, borbu protiv korupcije svojim privatnim interesima – kao što smo mi učinili, rekao je.

Grmoja: Napadi na Plenkovića su licemjerni

Izjavio je i da je on veliki oponent Andreja Plenkovića, ali kako smatra da “treba biti iskren i reći da ne stoji ono što mu sada predbacuje struja HDZ-a na čelu s Mirom Kovačem, Culejem, Đakićem”.

– Treba reći da je SDSS strateški partner HDZ-a već godinama. Mislim da su ti napadi na Plenkovića licemjerni. Možda je čudno što to ja govorim, ali volim govoriti istinu, pa makar to išlo u korist mojim političkim oponentima, kaže Grmoja.

Na pitanje zašto je MOST podupro Miroslava Škoru kao predsjedničkog kandidata, rekao je da su se tako odlučili jer su željeli odabrati među tri kandidata za koja kažu da imaju izglede. Naveo je Kolindu Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škoru.

– Mi smo uvjereni, da će s potporom ući u drugi krug i u konačnici pobijediti za predsjednika RH. Osim toga, svi stavovi koje je zagovarao, od promjene izbornog sustava do proglašenja isključivog gospodarskog pojasa – sve su argumenti zašto smo se odlučili za nezavisnog kandidata Miroslava Škoru, kazao je.

“Nikad interes stranke nije bio na prvom mjestu, već interes građana”

Na pitanje je li bi prirodniji odabir mogao biti Slaven Dobrović, Grmoja je kazao da bi uvijek bila sretnija opcija podržati svoga stranačkog kolegu.

– No treba biti realan. Karte su već podijeljene. Škoro već sad ima potporu od 20%. Uostalom, nama nikad interes naše stranke te ono što bi bilo bolje za našu političku opcijeu, nije bilo na prvom mjestu, već ono što je najbolje za hrvatske građane i Hrvatsku u cjelini, dodaje i tvrdi da bi utrka u drugom krugu predsjedničkih izbora mogla biti jako neizvjesna.

– Gospodima Škoru mi možemo gurnuti prema drugom krugu, a on tamo može pobijediti oba kandidata. Mislim da je ovo bila dobra procjena MOST-a, izjavio je Grmoja.

Na pitanje bi li potpora Škori mogla biti i neka nova platforma za parlamentarne izbore, kazao je da će se sve tek još vidjeti i da će to ovisiti o konačnim rezultatima.

– Naravno da će predsjednički izbori okupirati određeni dio medijskog prostora, a to je i logično. Volio bih da se i vladajući malo manje bave unutarstranačkim sukobima i sukobima unutar koalicija, te da se posvete državničkim poslovima, odnosno bitnim stvarima, rekao je Grmoja i dodao da ne zamjeru premijeru Plenkoviću što se ponovno nedavno “obrušio na MOST”.

Grmoja: Pozivam Plenkovića da se slobodno istrese kad god mu je teško

– Pozivam ga da kad god mu je teško, a znam da mu nije lako, da se slobodno istrese na opziciju, na stranačke oponente jer mislim da je puno bitnije da ima vremena da se posveti onome što je vžano i bitno. Hrvatski građani očekuju promjene, dodaje, a donosi HRT.

Govoreći o predsjedanju Hrvatske EU-om Grmoja je rekao da svaka država članica EU-a predsjeda. “To je rotirajuće predsjedanje. Neću reći da je nevažno, ali nije niti super važno jer to pokazuje i izjava predsjednika Hrvatskog sabora koji nije znao tko je prošle godine predsjedao EU-om. Dakle, naravno da je predsjedanje važno, ali nismo dobili nikakvu posebnu privilegiju kao što to vladajući nastoje predstaviti”.

You may also like

0 comments