Grmoja komentirao otvaranje arhiva

Komentirajući najavu o otvaranju arhivske građe iz jugoslavenskog razdoblja javnosti, Grmoja je rekao kako ne očekuje da bi otvaranje trebalo dovesti do novih podjela u društvu.

‘Cilj je učiniti transparentnim sve dokumente iz jugoslavenskog razdoblja. Našom pojavom došlo je do slabljenja podjela u našem društvu, došlo je do odlaska čelnika najjačih stranaka. Doduše, političari još uvijek pribjegavaju temama iz prošlosti, no mi smatramo da je vrijeme da se činjenice saznaju i da se prestane manipulirati tim podacima. Prijedlog ćemo poslati u saborsku proceduru i očekujemo podršku svih stranaka’, kazao je Nikola Grmoja za HRT.

Podsjetimo, Božo Petrov u subotu je kazao: “Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima, da nitko ne mora navoditi posebne razloge ili pobude za istraživanje arhiva. Stručnjaci i povjesničari su ti koji su kompetentni govoriti o temama iz prošlosti, a da bi oni mogli objektivno zaključivati, moramo im omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva te će se ovim zakonom dostupnom učiniti građa nastala prije 22. prosinca 1990. godine”.

You may also like

0 comments