Grmoja: Ako se SDP ne predomisli do sutra, nastavljamo s HDZ-om

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja komentirao je današnje konzultacije koje je predsjednica Republike obavila s predstavnicima dviju najvećih koalicija. Upitan koji su sljedeći potezi Mosta nakon što je SDP odbio uvjet tripartitne vlade Grmoja je kazao kako je SDP odbio i uvjet tripartitne vlade i uvjet nestranačkog premijera.

”Iz izjave gospodina Karamarka vidljivo je da su spremni pristati na nestranačkog premijera. Rekli su da je ova trojna vlada ‘passe’ jer ju je SDP odbio. Ako odgovor službeni HDZ-a bude pozitivan na oba naša prijedloga, pričekat ćemo još sutra i SDP. Ako SDP ne pristane, a HDZ pristane ova dva prijedloga nastavljamo s HDZ-om pregovre”, rekao je Grmoja.

Novinari su Grmoju pitali kako komentira izjavu Zorana Milanovića da mandatari mogu biti samo on i Karamarko, a da je ostalo sve prijevara. ”Nismo imali izbore za premijera nego za Sabor. Tko osigura više ruku u Saboru ima političku podršku. Milanović, kad bi skupio podršku ljudi koji su glasovali za Most, oni nisu glasovali za Milanovića, ali kad bi osigurao njihovu potporu imao bi legitimitet i tada mu ništa ne bi bilo upitno. Tko ima ruke u Saboru taj ima legitimitet.

Grmoja se osvrnuo ina izjavu Milanovića da nestranački kandidat znači da bi na čelo vlade došao netko tko to nije zaslužio, kazavši kako bi građani na to tko je što zaslužio imali ”štošta reći”. ”Milanović nema potporu dvije trećine građana, nema ni Karamarko, a ni Petrov”, kazao je Grmoja. Grmoja je ponovio kako je uvjet za nastavak pregovora prihvaćanje oba uvjeta, i tripartitna vlada i nestranački premijer. ”HDZ bi trebao treći da su oni spremmni, ali da SDP to odbija. Ja sam tako nešto iščitao iz Karamarkove izjave gdje je rekao da su spremni tražiti nove modele suradnje s SDP-om. Znači nije bila izjava preoštra kao kod Milanovića. On je rekao da ne mogu uopće surađivati s HDZ-om gdje je spomenuo ove napade i pokušaje likvidacije od strane HDZ-a na lokalnim razinama prema Mostovim načelnicima i gradonačelnicima, a to uopće ne stoji”, rekao je Grmoja.

“Rekli smo da ćemo u razgovorima s HDZ-om i SDP-om doći do zajedničkog rješenja, sa svojih 15 zastupnika ne možemo uvjetovati sve, možemo uvjetovati stranačkog mandatara koji će biti prihvatljiv, ali red je da druga strana da svoje prijedloge. Milanović očito nije spreman dati svoju premijersku stolicu i možda je tu HDZ u nekakvoj boljoj situaciji što se toga tiče. Problem je odnosa snaga unutar HDZ-a i SDP-a”, rekao je glasnogovornik MOST-a, Nikola Grmoja.

You may also like