Grijanjem iz peleta do velikih ušteda

Vinkovci – Udruga proizvođača peleta, drvne biomase i pripadajućih tehnologija u suradnji s tvrtkama članicama i Hrvatskim drvnim klasterom predstavila je u petak u Vinkovcima inicijativu kojom poziva nadležne institucije da se kroz sustav javne nabave većina javnih objekata umjesto na fosilna goriva grije na pelet kao obnovljivi izvor energije, što donosi velike uštede.
Pritom je navedeno kako u Hrvatskoj ima 3200 javnih naručitelja koji autonomno odlučuju o vrsti goriva koje će koristiti. Samo javnih ustanova u obrazovanju, od vrtića do fakulteta i znanstvenih institucija, ima oko 4.000, a one godišnje na grijanje troše oko 250 milijuna kuna. Kada bi prešle na grijanje peletom uštedjelo bi se na godišnjoj razini od 30 do 50 posto, a investicija u sustav grijanja peletom isplatila bi se za tri do šest godina, ovisno o sustavu.

Čak 47 posto kopnenog teritorija Hrvatske pokrivaju šume, što je veliki potencijal kada je riječ o sirovinskoj bazi, pri čemu se dobrim gospodarenjem Hrvatskih šuma osigurava i veći prirodni prirast drvne biomase od sječe, kazao je tajnik Udruge Marijan Kavran na konferenciji za novinare u prostorima Drvne industrije “Spačva” u Vinkovcima. Postojećih 10 proizvođača peleta u Hrvatskoj sa svim potrebnim certifikatima proizvodi do 250.000 tona peleta godišnje od čega 92 posto ide u izvoz, uglavnom u Italiju, Sloveniju, Austriju i Njemačku. No proizvodne mogućnosti su veće i mogle bi značajno utjecati na gospodarski rast naročito ruralnih hrvatskih krajeve gdje su uglavnom smješteni drvoprerađivači, rekao je Kavran.

Predstavljajući studiju “Mogućnosti supstitucije fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije u javnim objektima RH” Darko Motik sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta naglasio je da se značajne količine biomase sada izvoze, a bilo bi puno bolje da se prerađuju u zemlji. Istaknuo je da je drvni pelet tri puta učinkovitiji u odnosu na ogrijevno drvo, 30 posto jeftiniji od plina i 40 posto od nafte te je uz to opskrba drvnim peletom sigurna i trajna jer je drvo za razliku od fosilnih goriva obnovljiv izvor energije.

Inicijativu o većem korištenju peleta, napose kroz sustav javne nabave, podržala je i Udruga “Eko Slavonija” čija je predstavnica Katarina Kozina naglasila potrebu osvješćivanja društva o pozitivnim efektima korištenja biomase kao obnovljivog izvora energije.