Greta Thunberg stigla u New York

Zasjedanje Opće skupštine
Nakon petnaestodnevne plovidbe jedrilicom preko Atlantskog oceana šesnaestogodišnja švedska aktivistica Greta Thunberg u srijedu je pristala u marini na newyorškom Manhattanu u sklopu kampanje za očuvanje klime.

Mlada Šveđanka je s broda Malizia II mahala kamerama koje su pratile završetak njezina putovanja dok se iz Brooklyna, gdje je posada obavila američke imigracijske formalnosti, približavala južnom vrhu Manhattana, gdje je brod nešto kasnije pristao.

Desetci novinara i tristotinjak ljudi su po tmurnom vremenu na molu na vrhu Manhattana, s Kipom slobode u pozadini, dočekali djevojčicu čiji je aktivizam za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena u godinu dana postao uzor stotinama tisuća mladih.

Thunberg će 23. rujna u New Yorku sudjelovati na klimatskom summitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati s počastima i flotilom sa 17 jedrilica – po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030.

Britanski aktivisti za borbu protiv klimatskih promjena rekli su da će početi puštati dronove iznad londonskog Heathrowa od 13. rujna u potezu zbog kojeg će vjerojatno biti otkazani svi letovi, a čiji je cilj izvršiti pritisak na vladu da poduzme veće korake u smanjenju emisije stakleničkih plinova.

 

You may also like