Gredelj dobio lukrativan posao u Iranu

Pripremili smo konkretne projekte s najvećim iranskim tvrtkama u željezničkoj industriji. Riječ je o tvrtkama Raja, Mapna, Taamloko i Wagonpars“ kazao je po povratku iz Irana stečajni upravitelj TŽV Gredelja Pero Hrkać objasnivši da je riječ o popravku i modernizaciji različitih vrsta lokomotiva i putničkih vagona čija ukupna vrijednost poslova iznosi preko 100 milijuna dolara.

Hrkać je istaknuo da su u Gredelju stečajno upraviteljski poslovi odavno gotovo i u cijelosti obavljeni, a sada se intenzivno bore u otvorenoj tržišnoj utakmici. I za vrijeme trajanja sankcija u Iranu intenzivno su tražili poslovne prilike i pripremali se za iransko tržište.

„Uvjet da bismo bili uspješni na inozemnom tržištu te do kraja realizirali ovaj vrijedni posao jest da nas prati HBOR ili druge financijske institucije. Za ozbiljno poslovanje potrebna su financijska jamstva koje hrvatskim izvoznicima država dosad nije omogućila. “- zaključio je Hrkać. S druge strane, ističe Hrkać, imali smo snažnu potporu Hrvatske gospodarske komore, na čemu smo zahvalni, kao i novoj Vladi te predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović.

„Pozivam sve institucije poput MVEP-a, MINGO-a, MINPO-a i HBOR-a da se udružimo u pomoći našim poduzetnicima u proboju na strana tržišta, jer ćemo zajedno sigurno biti efikasniji. Gospodarska diplomacija mora zaživjeti i mora biti u službi hrvatskoga gospodarstva. – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović dodavši kako je Gredelj u prošlosti bio poslovno ograničen zbog pretjeranog miješanja politike u poslovanje ove tvrtke.

Inače, Gredelj već gotovo 4 godine posluje u uvjetima pogoršane situacije na svjetskom i domaćem tržištu, ali i pod teretom vlastitog restrukturiranja kroz stečajni postupak. Ta tvrtka ima puno veće potencijale od hrvatskog tržišta i zato se usmjerila ka stranim tržištima.

You may also like