Grčku čeka stravična humanitarnna katastrofa

Athanasios Vamvakidis poznat je Hrvatima kao dugogodišnji predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Zagrebu, no danas radi kao šef odjela za europsku valutnu strategiju u Bank of America. Kako piše Bloomberg , danas se nalazi u teškoj poziciji: savjetuje klijente iz Londona kako zaraditi – ili barem što manje izgubiti – dok mu se domovina raspada.

Prema njegovoj analizi trenutnog stanja, pred Grčkom se nalazi crni scenarij: banke će uskoro ostati bez zaliha gotovine, što će dovesti do nestašice uvoznih proizvoda, uključujući i lijekove, osim ako Europska centralna banka proširi svoj program pomoći. Referendum o mjerama štednje zakazan za ovu nedjelju, vjeruje Vamvakidis, vjerojatno će značiti izbore u kolovozu i moguću novu vladu. “Dakle, najraniji trenutak u kojem će Grčka dobiti bilo kakvo novo financiranje je rujan, ili čak kasnije – u međuvremenu, ekonomija će kolabirati. Na osobnoj razini, ovo je vrlo teška situacija. A najgore je tek pred nama”, izjavio je u intervjuu.

Kako bi spriječila krizu, ECB će morati pojačati program pomoći solventnosti daleko unaprijed, kako bi osigurala da grčke bankarske institucije imaju dovoljno gotovine. “Inače ćemo imati humanitarnu katastrofu. Ljudi će biti osobno pogođeni kad neće moći podići svoje plaće, kad će početi nestašice jer Grčka uvozi mnoge proizvode. Na primjer, lijekovi se uvoze, prehrambeni artikli se uvoze”, rekao je Vamvakidis. (Jutarnji list)

You may also like