Grčko-makedonsku granicu dnevno prelazi 5500 ljudi

Oko 5500 migranata prosječno, većinom Sirijaca, svakodnevno prelazi granicu između Grčke i Makedonije prema bogatim europskim zemljama na sjeveru i zapadu, doznaje se u nedjelju od mjesne policije.

“Oko 60 posto su Sirijci”, rekao je Vasilis Tsartsanis, član mjesne organizacije koja pomaže migrantima. Prema NGO Liječnici svijeta, većina migranata želi stići do Njemačke ili skandinavskih zemalja. Idomeni, selo na sjeveru Grčke blizu granice s Makedonijom je glavni prijelaz tih migranata.

Većina ulazi u Grčku preko grčkih otoka uz tursku obalu. Kada stignu do tih otoka, trajektom se upućuju prema Ateni, gdje kupuju kartu za vlak ili autobus za Idomeni. Vlasti i humanitarne organizacije su postavile pet velikih šatora i sanitarnih čvorova u Idomeni kako bi olakšali boravak migranata koji ondje ostaju nekoliko dana prije prelaska granice. Grčka je uz Italiju jedan od glavni ulaza migranata u Europu i primila ih je od početka godine više od 330.000 većinom sirijskih izbjeglica, ili 20 puta više nego prošle godine, navele su vlasti.

You may also like