Grčki prioriteti u privatizaciji bit će dugi rokovi

Grčko ministarstvo financija pokušalo je u petak umiriti javnost u pogledu novog fonda za privatizaciju koji traže međunarodni vjerovnici, objasnivši da će se na taj način dugoročno, kroz 30 godina, prikupiti značajan kapital od javne imovine koja neće biti na brzinu i jeftino rasprodana.

Ministarstvo je priopćilo da se s vjerovnicima (EU i MMF) dogovorilo o osnovnim okvirima nove strukture koja će zamijeniti fond (TAIPED) osnovan u srpnju 2011. u sklopu prethodnih programa pomoći. Nova struktura, ističe, imat će “posve drukčiju logiku i način rada”. Bit će slična “javnom investicijskom fondu”, poput onih u drugim državama, kao što su Norveška ili Australija. Fond će imovinom raspolagati na rok od “30 godina”, bez pritiska brze prodaje, i uz mogućnost čekanja povoljnijih ekonomskih uvjeta.

Ciljevi privatizacije bit će revidirani naniže: MMF predviđa 1,5 milijarda eura prihoda do 2018., Europska komisija 2,5 milijarda, prema 6 u prethodnim planovima, po ministarstvu. Prodaja imovine neće biti jedini cilj fonda: ona će moći biti dana u “dugoročnu koncesiju” ili biti izvor redovitih prihoda, navodi ministarstvo, koje primjerice razmatra mogućnost da “za svaki kontejner prevezen željeznicom određeni manji iznos bude uplaćen u fond”. U fond će ulaziti vjerojatno i budući prihodi od iskorištavanja prirodnih resursa, dodaje.

Polovica fonda vrijednog ukupno 50 milijarda eura bit će namijenjena konsolidaciji bankovnog sustava, a druga “razvoju i servisiranju duga”, ističe ministarstvo, dodajući da je za hitnu dokapitalizaciju banaka potrebno oko 10 milijarda eura.

You may also like