Grčki parlament ratificirao Prespanski dogovor

Grčki parlament tankom je većinom u petak usvojio povijesni sporazum s Makedonijom o novom imenu te zemlje, čime se završava njihov 27-ogodišnji spor koji je kočio Makedoniju u euroatlantskim integracijama, javio je BBC.
Parlament u Ateni izglasao je sa 153 glasa za i 146 protiv novo ime Republika Sjeverna Makedonija, unatoč kritikama oporbe i javnosti. Rasprava u parlamentu trajala je više od 38 sati, a govorilo je više od 200 zastupnika. Glasovanje se prvotno trebalo održati u četvrtak navečer, no odgođeno je za petak poslijepodne zbog velikog broja prijavljenih govornika o pitanju koje je polariziralo Grčku.

Riječ je o dogovoru koji su Skoplje i Atena potpisali na Prespanskom jezeru koje se nalazi između država, a njime “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija” mijenja ime u “Republika Sjeverna Makedonija”.

Ratifikacijom u grčkom parlamentu Atena priznaje državu pod novim imenom i time bi se trebao deblokirati njezin put prema članstvu u savezu NATO i Europskoj uniji. Velik broj Grka smatra da je Cipras dao previše ustupaka Makedoncima time što je dopustio da ona zadrži ime koje dijeli grčka pokrajina bogate prošlosti. U nedjelju je u Ateni zbog toga prosvjedovalo više od 100 tisuća ljudi, a u četvrtak su prosvjedi ponovljeni u manjem broju.

You may also like

0 comments