Grčki oporbeni čelnici, koji pokušavaju oformiti novu koaliciju, opušteno pristupaju svojoj zadaći i ignoriraju domaće pozive kao i one iz inozemstva da se hitno održe izbori kako bi se zemlje mogla nositi s istodobnom gospodarskom i humanitarnom krizom.

Nisu predviđeni razgovori oči u oči na dan odmora, u nedjelju, iako je konzervativni čelnik Evangelos Meimarakis planirao nazvati čelnika nereformirane komunističke stranke, što je vjerojatno uzaludan trud čak ako do poziva i dođe. Opuštena atmosfera oko koalicijskih pregovora, otkako je premijer Aleksis Cipras podnio ostavku u četvrtak nakon samo sedam mjeseci na dužnosti, navela je medije da pozovu na imenovanje vršitelja dužnosti premijera koji bi nastavio provoditi politiku mjera štednje i reformi, što je važno za Grčku ako želi primati financijska sredstva u skladu s novim programom pomoći.

Ne navodeći imena, Cipras je osudio taktiku Meimarakisa i radikalnog ljevičara Panagiotisa Lafazanisa – čovjeka koji je predvodio odlazak iz Ciprasove stranke Sirize zbog 86 milijardi eura vrijednog programa pomoći. “Ne brinite se zbog trikova u svrhu odgode izbora. Oni neće dovesti nikuda i narod to razumije”, rekao je Cipras u subotu članovima vlade i Sirize.

On je i dalje favorit za sastavljanje iduće vlade, ali tkogod bude voditi Grčku bit će suočen s obeshrabrujućim problemima. U skladu s grčkim ustavom, tri najveće stranke dobijaju tri dana svaka da pokušaju sastaviti novu koaliciju ako vlada podnese ostavku nakon manje od gone dana. Tek nakon što ti napori propadnu – a gotovo je sigurno da će se to dogoditi – predsjednik Prokopis Pavlopoulos imenuje vršitelja dužnosti premijera i saziva izbore.

Neki vjeruju da Grčka ne može čekati na poduzimanje akcije do poslije izbora, za koje Cipras želi da se održe prije kraja rujna. “Zemlji je potreban iskusan vršitelj dužnosti premijera”, objavile su novine Kathimerini. “Provođenje sporazuma postignutog s vjerovnicima, dokapitalizacja banaka i imigrantska kriza su goruća pitanja koja ne mogu čekati, čak ni jedan mjesec.” Cipras je u četvrtak dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje ali je morao popustiti.

Cipras je predao svoju ostavku predsjedniku Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore. Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. rujna dok Cipras nastoji suzbiti pobunu u Sirizi i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010. Suočen skoro sa slomom grčkog financijskog sustava, koji je zaprijetio budućnosti zemlje u eurozoni, Cipras je bio prisiljen prihvatiti zahtjeve kreditora za još više štednje i gospodarskih reforma, upravo politike za koje je obećao da će ih ukinuti kada je izabran u siječnju.

Related Posts