Grčka burza ostat će zatvorena u ponedjeljak, kao i zadnjih mjesec dana, ali možda se otvori u utorak, rekli su za Reuters u nedjelju službeni izvori. “Sigurno se neće otvoriti u ponedjeljak, možda u utorak”, rekao je glasnogovornik atenske burze koji je želio ostati anoniman. Još jedna osoba upućena u to pitanje potvrdila je da grčke vlasti kane burzu otvoriti u utorak.

Burza je zatvorena 29. lipnja kad je službena Atena zatvorila svoje krizom pogođene banke i uvela kontrolu prometa kapitala kako bi obuzdala izvlačenje uloga jer se zbog naglog podizanja novca grčki financijski sustav našao pred kolapsom. Banke su se otvorile prošli ponedjeljak, a Grčka je prošli tjedan Europskoj središnjoj banci predala plan o kojem ECB mora dati mišljenje prije nego što grčko ministarstvo financija donese odluku kojom bi se burzi dopustio nastavak rada.

Jedan je dužnosnik atenske burze rekao da Grčkoj treba još vremena da bi tržište vrijednosnica bilo spremno za otvaranje nakon što dobije mišljenje Europske središnje banke. “Primili smo od grčkih vlasti pismo u kojem traže novi zajam od MMF-a”, rekao je u petak navečer glasnogovornik te institucije sa sjedištem u Washingtonu. “S grčkim ćemo vlastima i s europskim partnerima razgovarati o vremenskim rokovima i načinu pregovora”.

Atena očekuje dolazak međunarodnih kreditora, predstavnika Europske unije, Europskog mehanizma stabilnosti (ESM), Europske središnje banke i MMF-a, iako se još ne zna kad stižu. “Očekujemo da predstavnici tih institucija, među njima i ESM-a, idućih dana otputuju u Atenu”, rekla je u petak glasnogovornica Europske komisije. Pripreme već traju, a još se rješavaju logistička pitanja, poput pitanja gdje će se pregovarati, rekao je za njemačku agenciju dpa jedan izvor u Bruxellesu pod uvjetom da ostane anoniman. Izvori u grčkoj vladi već su prije za dpa rekli da dolazak Europljana očekuju u petak, kako bi za vikend mogao početi novi krug pregovora.

Related Posts