Grčka je zaprimila turski zahtjev za izručenje osmorice turskih vojnih časnika koji su pobjegli iz svoje zemlje nekoliko sati nakon propalog državnog udara 15. srpnja i zatražili azil u Grčkoj, doznaje se u četvrtak od grčkog diplomatskog izvora. “Jučer (u srijedu) zaprimljen je zahtjev za izručenje i poslan grčkom ministrarstvu pravosuđa”, rekao je za AFP diplomatski izvor.

Turska sumnja da su ova osmorica časnika sudjelovala u puču, ali oni niječu bilo kakvu umiješanost. U petak će se ta osmorica – dvojica zapovjednika, četvorica pukovnika i dvojica poručnika – početi pojavljivati, dvojica po dvojica, u grčkom useljeničkom uredu gdje će se proučiti njihovi zahtjevi.

Zahtjev za azil su predali odmah nakon slijetanja njihova helikoptera u Alexandroupolisu, blizu grčko-turske granice, 16. srpnja ujutro. Po riječima njihova odvjetnika Vassilisa Terzidisa, oni tvrde da će im biti ugrožen život ako ih vrate u Tursku, gdje se nakon neuspjelog puča provodi masovna čistka u vojsci, javnim službama i u privatnom sektoru.

Terzidis je krajem srpnja upozorio da je “Amnesty International osudio mučenja” i povrede ljudskih prava u Turskoj te moguće ponovno uvođenje smrtne kazne u toj zemlji, o kojemu govore turski čelnici.

Grčke vlasti su odobrile slijetanje helikoptera s turskim vojnicima pošto je odaslao signal za pomoć. Svi su tada uhićeni i osuđeni na dva mjeseca zatvora uvjetno zbog ilegalnog ulaska u Grčku. Od tada su u pritvoru u policijskoj stanici u olimpijskom selu sagrađenom za Olimpijske igre u Ateni 2004., u zapadnom predgrađu prijestolnice.

Turski zahtjev za izručenje dovodi u nezgodan položaj Grčku koja je u osjetljivim odnosima sa susjedom. Unatoč poboljšanju bilateralnih veza zadnjih godina, dvije zemlje se i dalje spore zbog suvereniteta u Egejskome moru i zbog ciparskog pitanja.

Related Posts