Grčka zaprimila turski zahtjev za izručenjem osmorice turskih časnika

Grčka je zaprimila turski zahtjev za izručenje osmorice turskih vojnih časnika koji su pobjegli iz svoje zemlje nekoliko sati nakon propalog državnog udara 15. srpnja i zatražili azil u Grčkoj, doznaje se u četvrtak od grčkog diplomatskog izvora. “Jučer (u srijedu) zaprimljen je zahtjev za izručenje i poslan grčkom ministrarstvu pravosuđa”, rekao je za AFP diplomatski izvor.

Turska sumnja da su ova osmorica časnika sudjelovala u puču, ali oni niječu bilo kakvu umiješanost. U petak će se ta osmorica – dvojica zapovjednika, četvorica pukovnika i dvojica poručnika – početi pojavljivati, dvojica po dvojica, u grčkom useljeničkom uredu gdje će se proučiti njihovi zahtjevi.

Zahtjev za azil su predali odmah nakon slijetanja njihova helikoptera u Alexandroupolisu, blizu grčko-turske granice, 16. srpnja ujutro. Po riječima njihova odvjetnika Vassilisa Terzidisa, oni tvrde da će im biti ugrožen život ako ih vrate u Tursku, gdje se nakon neuspjelog puča provodi masovna čistka u vojsci, javnim službama i u privatnom sektoru.

Terzidis je krajem srpnja upozorio da je “Amnesty International osudio mučenja” i povrede ljudskih prava u Turskoj te moguće ponovno uvođenje smrtne kazne u toj zemlji, o kojemu govore turski čelnici.

Grčke vlasti su odobrile slijetanje helikoptera s turskim vojnicima pošto je odaslao signal za pomoć. Svi su tada uhićeni i osuđeni na dva mjeseca zatvora uvjetno zbog ilegalnog ulaska u Grčku. Od tada su u pritvoru u policijskoj stanici u olimpijskom selu sagrađenom za Olimpijske igre u Ateni 2004., u zapadnom predgrađu prijestolnice.

Turski zahtjev za izručenje dovodi u nezgodan položaj Grčku koja je u osjetljivim odnosima sa susjedom. Unatoč poboljšanju bilateralnih veza zadnjih godina, dvije zemlje se i dalje spore zbog suvereniteta u Egejskome moru i zbog ciparskog pitanja.

You may also like