Grčka zabrinuta zbog prijetnji glede migranata iz EU

Grčka je u utorak odbacila ideju Belgije da uspostavi logore za stotine tisuća migranata na svom tlu, u strahu da bi mogla postati prenapučena ljudima kojima će biti onemogućen daljnji odlazak prema sjeveru Europe.

U ponedjeljak, belgijski državni tajnik za migracije Theo Francken rekao je u intervjuu za televiziju VRT da bi Grčka trebala organizirati skloništa za oko 300.000 ljudi “u velikim izbjegličkim logorima” uz obalu. “Grčka je u teškoj situaciji”, rekao je zamjenik ministra za imigraciju Ioannis Mouzalas u intervjuu radiju Skai. Dodao je da je Belgija zatražila od Atene i da vraća migrante ali je dodao da je to “protupravno”. Zemlje su u panici zbog ogromnog broja dolazaka, kaže Mouzalas. Grčka je glavni ulaz za migrante i tražitelje azila koji se nadaju započeti novi život u Europi. Atena se nalazi na udaru kritika jer dopušta ljudima da prolaze kroz njezin teritorij u velikom broju neprijavljeni, iako bi ona trebala nadzirati granicu s Turskom.

Kako u Europskoj uniji raste pritisak na Grčku, tako Grci sve više strahuju da bi njihova zemlja mogla ostati izolirana od ostatka Europe da bi služila kao tampon zona za tamo zaustavljene ljude. Najdalje u tom pritisku je otišla Austrija, čija je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner upozorila u ponedjeljak Atenu da bi se vanjska granica schengenskog prostora mogla pomaknuti prema srednjoj Europi ako ne osigura učinkovitu kontrolu na svojoj granici s Turskom.

Europska komisija rekla je međutim da to nije izgledna opcija. Mediji u Grčkoj objavljuju ljutite rekacije na takve prijedloge, pa tako dnevni list Elefterois Typos objavljuje tekst pod naslovom “Žele nas staviti u karantenu”. Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na do dvije godine, za razliku od uobičajenih šest mjeseci, dok napori Europe da kontrolira migrantsku krizu imaju malo učinka. Glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud rekla je u utorak da mogu postojati temelji da se održe provjere unutar Schengena “sve dok se vanjske granice učinkovito ne kontroliraju”, dodajući da se Europska komisija priprema za sve mogućnosti.

You may also like