Home Ekonomija Grčka usvojila mjere štednje uz velike prosvjede

Grčka usvojila mjere štednje uz velike prosvjede

by Agencije

Grči parlament tijesnom većinom podržao je u noći s nedjelje na ponedjeljak vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Za zakon o mirovinskom sustavu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 nazočnih zastupnika. Prije glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se preko deset tisuća ljudi. Mali dio njih bacao je na policiju molotovljeve koktele i druge predmete, na što je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno prosvjedovala protiv serije zakona za koje smatraju da će drastično smanjiti mirovine i druga socijalna davanja.

Reforma mirovinskog sustava uz smanjenje broja fondova i visine mirovina jedan je od uvjeta za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak u Bruxellesu.

Posljednjih dana bilo je više prosvjeda, i u Ateni i u Solunu, protiv tih reformi. U nedjelju je u ta dva grada prosvjedovalo ukupno oko 26.000 ljudi. O nacrtu zakona raspravljalo se u parlamentu od subote ujutro.

Gotovo 15.000 ljudi, prema procjeni policije, prosvjedovalo je u nedjelju u Ateni i u Solunu protiv mirovinske reforme o kojoj bi se večeras trebao izjasniti parlament u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Planom mirovinske reforme predviđa se povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza u sklopu mjera što ih traže vjerovnici koji su financijskim paketom spašavali Grčku od stečaja. Ministri financija zemalja članica eurozone u ponedjeljak će u Bruxellesu razmotiriti reforme koje je provela Grčka, a zauzvrat bi ta zemlja trebala dobiti međunarodnu pozajmicu odobrenu u 2015.

Po podacima policije oko 7000 prosvjednika okupilo se u Ateni na poziv Fronte za borbu radnika (Pame), bliske grčkoj Komunističkoj partiji, a u Solunu, drugome po veličini grčkome gradu okupilo se 6000 prosvjednika.

U petak i u subotu u Ateni su se okupile tisuće simpatizera Pame u sklopu dvodnevnog štrajka zaposlenih u privatnom i javnom sektoru koji je paralizirao promet. Zbog Uskrsnih blagdana i “sveopćeg očaja i rezigniranosti odziv prosvjedima nije onakav kakvom smo se nadali”, kazala je za AFP Maria K. Cette, prosvjednica kojoj poslodavac duguje 30.000 eura.Posljednji opći štrajk  protiv mirovinske reforme bio je održan 4. veljače i tada mu se odazvalo 50.000 ljudi, od čega ih je 40.000 izišlo na ulice Atene.

Related Posts