Home Europska unija Grčka se ne može nositi sama s izbjeglicama

Grčka se ne može nositi sama s izbjeglicama

by Agencije

Grčki premijer priznao je u četvrtak da zemlja ne može izaći na kraj s tisućama izbjeglica koje svakodnevno stižu na njezine obale, nekoliko dana nakon što je rekao da se srami zbog načina na koji se Europa nosi s krizom.

Aleksis Cipras posjetio je grčki otok Lezbos koji je primio glavninu izbjeglica i gdje su humanitarne organizacije ocijenile životne uvjete izbjeglica kao iznimno teške. “Mislim da se borimo s nečim izvan naših sposobnosti, i svatko bi to trebao razumjeti”, rekao je tijekom posjeta migrantskom registracijskom centru s Martinom Schulzom, predsjedajućim Europskog parlamenta. Grčka se bori s priljevom stotina tisuća migranata koji su pobjegli pred ratom i teškim uvjetima na Bliskom istoku. Humanitarne organizacije procjenjuju da je više od 601.000 migranata ušlo u Europu kroz Grčku ove godine.

S obzirom na to da je najmanje 430 ljudi smrtno stradalo ove godine pokušavajući prijeći morskim putem grčku granicu s Turskom, Cipras je rekao da je “imperativ” postići dogovor s Ankarom da se zaustavi priljev. Oko 15.000 izbjeglica i migranata čeka na Lezbosu jer ih zbog štrajka trajekata prihvatni centri nisu mogli poslati dalje. “Ovo je situacija zagušenosti”, rekao je Cipras.

Međunarodna humanitarna agencija IRC, koja ima podružnicu na Lezbosu, rekla je da su uvjeti u glavnom centru neprihvatljivi. UNHCR je objavio novi apel za pomoć u četvrtak, govoreći da je potrebno 96,15 milijuna dodatne pomoći za Grčku i balkanske zemlje. Grčka je dosad dobila 5,9 milijuna eura pomoći od EU-a.

Related Posts