Grčka sasvim sigurno neće platiti fdug MMF-u danas do ponoći

Grčka neće do utorka platiti MMF-u ratu kredita od 1,6 milijardi eura, objavio je dužnosnik grčke vlade u ponedjeljak, što ukazuje na dubinu financijske krize s kojom se suočava ta zemlja. Vladini ministri u više su navrata upozoravali da Grčka neće imati novca za otplatu kredita ako se ne postigne dogovor s vjerovnicima o deblokadi 7,2 milijarde eura iz postojećeg paketa finacijske pomoći, koji je bio zamrznut dok su trajali pregovori oko uvjeta za nastavak financiranja.

Neplaćanje kredita približit će Grčku izlasku iz eurozone, ako ono dovede do toga da Europska središnja banka (ECB) prekine krizno financiranje o kojem ovise grčke banke, piše Reuters. Vlada u Ateni svim se silama trudi uvjeriti turiste da kriza u bankarskom sektoru neće utjecati na njihov boravak u zemlji u kojoj turizam čini petinu BDP-a. Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je grčka vlada, nakon što je donijela odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje financijskog sustava zemlje. Bankomati nisu radili u ponedjeljak ujutro, ali jesu poslijepodne, no dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura. To se ograničenje, međutim, ne odnosi se na kreditne i debitne kartice izdane u inozemstvu, kažu u vladi i poručuju da turisti mogu odahnuti.

Bijela kuća objavila je da su američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francoise Hollande telefonom razgovarali o grčkoj krizi i dogovorili se kako je važno donijeti paket reformi koji bi Grčku vratio na put održivog rasta. Glasnogovornik Bijele kuće Joch Earnest rekao je da je postizanje tog cilja “u interesu svih strana za pregovaračkim stolom”, prenosi Reuters Velika Britanija ima razrađene planove o pomoći svojim državljanima u Grčkoj ako se stanje pogorša nakon uvođenja kapitalnih kontrola, rekao je britanski ministar financija George Osborne. “Ministarstvo vanjskih poslova aktiviralo je planove kojima može pružiti dodatnu pomoć na terenu ako se situacija pogorša”, izjavio je Osborne pred parlamentom.

Kineski premijer Li Kequiang, koji boravi u Bruxellesu na summitu EU-Kina, izjavio je kako Kina “želi da Grčka ostane u eurozoni”, navodi AFP. “Ono što Kina želi vidjeti je ujedinjena Europa, prosperitetna Europa i jak euro”, rekao je Li, jer “to nije samo u interesu Europe, nego i Kine te ostatka svijeta”. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov “razumije” politiku grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i nada se da će Bruxelles spriječiti “scenarij s negativnim posljedicama” za Grčku, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. “Sergej Lavrov je izrazio razumijevanje za poteze Aleksisa Ciprasa i nada se da će Bruxelles izbjeći scenarij s negativnim posljedicama” za Atenu, priopćilo je ministarstvo nakon telefonskog razgovora između Lavrova i njegovog grčkog kolege Nikosa Kociasa.

You may also like