Grčka prodaje luku Pirej kineskom fondu

Grčka agencija za privatizaciju državne imovine objavila je da je prihvatila ponudu kineske kompanije COSCO o kupnji 67 posto udjela u Pirejskoj luci za 368,5 milijuna eura. “Odbor direktora u državnoj agenciji za privatizaciju analizirao je poboljšanu ponudu, uzimajući u obzir dvije postojeće procjene za Pirejsku luku, te je odlučeno da se COSCO-u dodijeli status preferencijalnog ponuđača”, navodi se u priopćenju privatizacijske agencije, objavljenom u srijedu.

Agencija taj sporazum, koji uključuje i 350 milijuna eura ulaganja u luku plus prihode za državu od 410 milijuna eura, ocjenjuje vrlo značajnom prekretnicom u privatizacijskom programu grčke vlade. China Ocean Shipping Company (COSCO) bio je jedini ponuđač za kupnju većinskog udjela u najvećoj grčkoj luci i jednoj od najprometnijih u Europi. Zanimanje za Pirejsku luku iskazali su danski APM i filipinski Container Terminal Services, no nisu podastrli ponude.

COSCO putem svoga ogranka upravlja dvama glavnim kontejnerskim terminalima u Pirejskoj luci prema sporazumu o koncesiji na razdoblje od 35 godina, potpisanom 2008. godine, s ciljem da učini Pirejsku luku ključnom lukom za ulazak azijskih roba u Europu.

Privatizacija luke odgađana je u više navrata, a vlada lijevog centra na čelu s premijerom Aleksisom Ciprasom takve je planove lani zamrznula. No, Cipras je ipak nastavio s privatizacijom niza tamošnjih kompanija u sklopu sporazuma o 86 milijardi eura financijske pomoći koja je lani Grčkoj odobrena kako bi ostala u eurozoni. Radnici te luke nedavno su bili u štrajku, izražavajući nezadovoljstvo zbog straha da će luka biti vrlo jeftina prodana. Grčka vlada planira zadržati udjel u luci čije su dionice u kotaciji Atenske burze.

You may also like

0 comments