Grčka odbacila prijedlog vjerovnika, mala mogućnost dogovora

Grčka vlada odbacila je u petak prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15.5 milijardi dolara, prenose novinske agencije pozivajući se na grčke izvore u Bruxellesu. Neimenovani grčki dužnosnici također su rekli da vjerovnici nisu prihvatili prijedlog Atene da Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) preuzme grčki dug Europskoj središnjoj banci.

No, unatoč oštroj retorici s obje strane, u Bruxellesu se nastavljaju pregovori o kompromisu koji bi Grčku zadržao u eurozoni i kojim bi se izbjegla politička kriza, gospodarski kaos i poremećaji na financijskom tržištu, piše Reuters. Grčki izvori kažu da prema okviru koji su predložile međunarodne institucije financiranje nije provedivo i da ponuđeni iznos nije dovoljan, navodi grčka novinska agencija ANA. Također ističu da budući sporazum ne bi smio ponavljati opasnu spiralu recesije, dodaje agencija.

Dobro upućeni izvori kazali su da je pristup međunarodnih kreditora “neprihvatljiv” ističući da je Europa utemeljena na načelima demokracije i solidarnosti, piše ANA. Grčki vjerovnici ranije su predložili petomjesečno produljenje postojećeg programa do kraja studenog, u kombinaciji s financijskom injekcijom od 15.5 milijardi eura. Zauzvrat traže da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava koje su anatema za grčku ljevičarsku vladu koja je u siječnju pobjedila na izborima obećavši da će ukinuti teške mjere štednje. Iako je Grčka odbacila najnoviji prijedlog vjerovnika, izvori kažu da bi se o njemu trebalo raspravljati u subotu na sastanku euroskupine. Ministar financija Janis Varufakis istaknuo je kako ne vidi razloga da se u subotu ne postigne dogovor. “Prijedlog institucija grčkoj vladi bio je da legalizira izrazito recesijske mjere kao uvjet za petomjesečno financiranje. Vlada nema mandat naroda niti moralno pravo da potpiše novi program pomoći”, istaknuo je grčki izvor dok je premijer Aleksis Cipras iz Bruxellesa otputovao u Atenu.

On se na marginama europskog summita u Bruxellesu u petak sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom koji su ga pokušali uvjeriti da prihvati ponudu. Napuštajući sastanak na vrhu, Cipras je rekao da će se Grčka boriti za europska načela demokracije, solidarnosti, jednakosti i uzajamnog poštivanja. “Ta načela nisu utemeljena na ucjenama i ultimatumima”, rekao je Cipras novinarima, ali nije isključio mogućnost prihvaćanja ponude. On je za petak navečer sazvao hitnu sjednicu vlade o razgovorima s vjerovnicima, rekao je jedan ministar iz Ciprasove vlade.

You may also like