Grčka ne namjerava poduzimati nikakve akcije protiv Rusije u vezi s ruskim tankerima koji opskrbljuju gorivom Zračno-svemirske snage RF u Siriji niti planira uvoditi zabrane, rekao je specijalni savjetnik premijera Grčke za pitanja suradnje s Rusijom Dimitrios Velanis.

Posljednjih se danas u zapadnim medijima raspravlja o navodnom kršenju europskog embarga od strane Rusije, kada ruski tankeri gorivom opskrbljuju rusku avijaciju u Siriji. “Odgovorio bih riječima koje su izrečene u Ministarstvu obrane Rusije i u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije – sankcije koje su usvojili EU i NATO ne tiču se Rusije, jer ona nije član tih organizacija. Mi razumijemo da Rusija, koja u Siriji razmješta svoju flotu i avijaciju, njih mora, naravno, i puniti gorivom. Zrakoplovi bez kerozina ne lete”, rekao je Velanis u razgovoru za RIA Novosti.

“Mi znamo da ruski zrakoplovi bombardiraju teroriste, a ne narod Sirije, kako tvrde neki zapadni centri. Tvrdnje da Rusija napada mirne objekte stopostotna je neistina. Zapadni mediji ne prikazuju ono što se zaista događa i čini se da protiv Rusije djeluje propaganda. No grčki narod sve razumije”, rekao je Velanis. Na pitanje treba li očekivati bilo kakve akcije protiv civilne ruske flote, Velanis je odgovorio: “Odgovarajući grčki organi zauzimaju određenu poziciju. Mislim da uopće nema potrebe postavljati pitanje o zabrani.” “To nije naše pitanje, to je pitanje Rusije i ruskih interesa. A mi nećemo ići protiv ruskih interesa, nemamo razloga to činiti. Smatram da je to stav Grčke kojeg će se ona i pridržavati”, rekao je.

Related Posts