Grčka je postala zanimljiva za istraživanje ugljikovodika

Grčka je objavila da je dobila tri ponude na natječaju za dodjelu koncesija za traganje za naftom i plinom na moru, zapadno i južno od Krete, u sklopu nastojanja vlasti u Ateni da razviju neiskorišten energetski potencijal. Imena interesenata neće biti objavljena dok ne budu otpečaćeni natječajni dokumenti, objavilo je u utorak ministarstvo energetike.

Grčka je u proteklih 50 godina u više navrata bezuspješno pokušavala pronaći značajne rezerve nafte i plina da bi ih dužnička kriza sada potaknula da intenziviraju ta nastojanja kako bi povećali prihode. Stoga je Atena prošle godine pozvala ulagače na probno bušenje u 20 blokova u teritorijalnim vodama, na površini većoj od 200 tisuća kvadratnih metara u Jonskom moru i južno od Krete.

U ožujku ove godine nova je vlada produljila rok za podastiranje ponuda za dva mjeseca, do 14. srpnja. U travnju su pozvali kineske naftne kompanije da se pristupe natječaju a poručili su i kako očekuju da će interes pokazati i ruske kompanije. Činjenica da su podastrte tri ponude “pozitivan je korak, kada se uzmu u obzir aktualne teške prilike na tržištu nafte i plina”, poručili su jučer iz ministarstva. “Procjenjuje se kao pozitivan korak u sklopu nastojanja zemlje da iskoristi bogatstva svog podmorja”, dodaje se u priopćenju.

Seizimička istraživanja provela je kompanija Petroleum Geo-Services sa sjedištem u oslu. Atena je već prošle godine dodijelila prve dozvole za bušenje na tri bloka na kopnu i na moru, i to Hellenic Petroleumu, koji je u tu svrhu udružio snage s talijanskim Edisonom i irskim Petrocelticom, i jedinom domaćem proizvođaču nafte Energean Oil & Gas-u. Helenic Petroleum i Energean također su jedine dvije grčke kompanije koje su se u veljači natjecale za dozvolu za probna bušenja na zapadu Grčke, napominje Reuters.

You may also like