Home Ekonomija Grčka i vjerovnici su vrlo blizu dogovoru

Grčka i vjerovnici su vrlo blizu dogovoru

by admin

Pregovori Grčke i njezinih vjerovnika o novom paketu pomoći vrijednom 82 milijarde eura koji su ovog vikenda u Ateni ušli u završnicu, mogli bi se završiti za 48 sati, rekao je europski izvor u nedjelju navečer.

Pregovori su u “završnoj fazi”, rekao je u subotu grčki ministar gospodarstva Giorgos Stathakis uoči nastavka pregovora s Europskom središnjom bankom (ESB), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskim stabilizacijskim mehanizmom (ESM) koji su trajali više od šest sati. U nedjelju su pregovori počeli u 13.00 sati po srednjoeuropskome i oko 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu još nisu bili gotovi.

Europske ustanove i grčka vlada moraju se dogovoriti o trećem programu pomoći vrijednom 82 milijarde eura, u zamjenu za niz mjera štednje nametnutih Grčkoj (gospodarske reforme, proračunska štednja) do 20. kolovoza, kada Grčka mora vratiti ECB-u 3,4 milijarde eura.

Pregovori dobro teku i trebali bi se završiti u utorak, rekao je europski izvor za AFP. Trenutačno se bave popisom prioritetnih akcija na čiju se provedbu Atena obvezuje. Na temelju tog popisa, koji mora biti dovoljno dug i dokumentiran, zaključit će se dogovor o paketu pomoći i to najkasnije u utorak, rekao je isti izvor. “Treba nam dogovor do utorka i sve strane na tome rade”, kazao je drugi europski izvor koji je htio ostati anoniman.

O tom će tekstu zatim glasovati grčki zastupnici najkasnije u četvrtak a onda će se podastrijeti ministrima financija eurozone koji bi se mogli sastati u petak i dati ‘zeleno svjetlo’. Takav slijed događanja bi omogućio da program pomoći stupi na snagu prije 20. kolovoza. “Sve su naznake da je dogovor blizu … možda se postigne i danas”, piše u nedjelju provladin list Avgi. Po pisanju njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitunga, nacrt dogovora koji određuje nužne reforme u iduće tri godine već je spreman.

Related Posts