Grčka i vjerovnici su se dodatno udaljili

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble je ocijenio u četvrtak u Bruxellesu da su se Grčka i njezini vjerovnici, koji vode teške pregovore o tome kako Grčkoj omogućiti primanje posljednje tranše od 7,2 milijarde eura iz postojećeg programa pomoći, još dodatno udaljili, dok je europski povjerenik Pierre Moscovici nešto ranije rekao kako su se, suprotno tome, gledišta približila.

“Grci su napravili korak unatrag” u posljednjim pregovorima između Atene i triju institucija, Europske središnje banke (ECB), MMF-a i Europske komisije, koje zahtijevaju od Grčke reforme u zamjenu za novac, ustvrdio je Schauble. “Postoji veće udaljavanje nego približavanje”, rekao je njemački ministar po dolasku na sastanak Euroskupine u Bruxellesu koji će biti posvećen toj temi. Europski povjerenik Pierre Moscovici je pak, nakon višesatnih pregovora tijekom noći i ponovo tijekom jutra, ocijenio da se gledišta približavaju.

Moscovici je u četvrtak ujutro na društvenoj mreži Twitter napisao “Kad postoji volja, postoji put”, čime je pokazao optimizam u tom predmetu, dok Schauble zadržava tvrdu liniju i nije sklon ustupcima Ateni. “Još postoje neslaganja u vezi poreza na dodatnu vrijednost i mirovna”, rekao je jedan europski izvor.

Euroskupina je u četvrtak, neposredno pred početak summita europskih čelnika, nakratko prekinula svoje sastanak o Grčkoj, a više čelnika je istaknulo da ima još posla do postizanja dogovora između Grčke i vjerovnika, ali da je dogovor moguć. “Još se radi i sigurno je da će još trebati više sati da bi se došlo do sporazuma između Atene i vjerovnika, ali mislim da će, suprotnom Sofoklovim tragedijama, ova grčka priča imati sretan kraj”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prije početka summita.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se summit europskih čelnika ne bi trebao baviti Grčkom i da je to posao ministara financija eurozone te grčkih vlasti i vjerovnika i da u dosadašnjim pregovorima nije bilo napretka “Moram reći, iz onoga što sam danas čula sa sastanka ministara financija, da još nije postignut potreban napredak. A ponegdje, dojam je da se čak otišlo unatrag. Stoga je važno da Grčka nastavi pregovarati s tri institucije, a onda će ministri financija odlučiti”, rekla je Merkel.

Ministri financija eurozone započeli su u četvrtak rano popodne svoj četvrti sastanak ovoga tjedna posvećen Grčkoj, koja 30. lipnja mora MMF-u vratiti 1,6 milijardi eura, što neće moći bez nove financijske pomoći. Pregovori s vjerovnicima odnose se na reformske mjere koje bi grčka vlada trebala provesti u zamjenu za deblokiranje 7,2 milijarde eura iz sadašnjeg programa financijske pomoći. Grčka vlada predala je popis mjera, koje se uglavnom odnose na povećanje prihodovne strane proračuna, dok vjerovnici, naročito MMF inzistiraju da se više učini na rashodovnoj strani.

You may also like