Grčka i Portugal protiv mjera štednje

Grčki i portugalski premijeri Aleksis Cipras i Antonio Costa potpisali su u ponedjalak “zajedničku izjavu” o pojačanoj suradnji u okviru EU-a protiv štednje i o migracijskoj krizi.

Tekst, potpisan tijekom službeng posjeta portugalskog čelnika Ateni ističe odlučnost dviju zemalja da pojačaju suradnju pred izazovima s kojima je Europska unija suočena.

U gospodarskom dijelu zajedničke izjave Costa i Cipras izražavaju uvjerenost da su politike štednje pogrešne i socijalno kobne. “Programi prilagodbe ne mogu riješiti sve probleme. Kao da se bolesniku daje veća doza lijeka za smanjene vrućice. Vrućica pada, ali bolest je i dalje tu”, rekao je Costa novinarima. ” Europa neoliberalne desnice želi odrediti jedinstveni model bez alternative. Grčka i Portugal dokazuju da su drugi demokratski putevi mogući”, dodao je.

“Ne radi se o pravilima koja nisu primjenjena, već su neučinkovita, pa ih treba popraviti”, rekao je Cipras, kojeg vjerovnici pozivaju da prihvati bolne reforme i mjere štednje kako bi i dalje zemlji omogućio financijsku pomoć.

U pogledu migracijske krize, dvije zemlje pozivaju na solidarno upravljanje migracijskom krizom, na temelju europskih vrijednosti. Oni usuđuju podizanje ograda i nedostatnu želju nekih zemalja članica da sudjeluju u europskim planovima raspodjele izbjeglica u EU. Dvije zemlje će pojačati zajedničke napore reformiranja procesa iz Dublina kako bi migranti bili ravnomjerno raspodijeljeni u EU, dodaje se u njihovom tekstu.

Cipras je rekao da je razgovarao s Costom o hitnom premještaju u Portugal velikog broja izbjeglica blokiranih u Grčkoj nakon odluke Lisabona da primi još 5800 izbjeglica, uz 4500 koje mu je odredila Europska unija.

You may also like

0 comments