Home Energetika Grčka će platiti plin poštujući sankcije

Grčka će platiti plin poštujući sankcije

by Energypress.net

Poručio ministar energetike

Grčka planira u svibnju platiti plin ruskom dobavljaču Gazpromu poštujući sankcije Europske unije, izjavio je u četvrtak ministar energetike Kostas Skrekas.

Gazprom je u srijedu obustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj zato što nisu prihvatile novi mehanizam plaćanja koji kupcima iz “neprijateljskih” zemalja propisuje plaćanje plina u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci iznos uplaćuju na poseban račun u Gazprombanci, u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a ona ih potom prodaje na aukciji na moskovskoj burzi i uplaćuje rublje na račun Gazproma.

Moskva je plaćanje plina u rubljama propisala krajem ožujka, kupcima iz zemalja koje su Rusiji uvele sankcije, poput SAD-a, EU-a i Švicarske, blokiravši joj pristup međunarodnom platnom sustavu.

Grčka uvozom iz Rusije podmiruje više od 30 posto potražnje za plinom i s Gazpromom je sklopila dugoročni ugovor o opskrbi koji istječe 2026. godine, napominje Reuters.

Grčki dobavljač plina DEPA mora platiti sljedeći račun, za plin isporučen u travnju, 25. svibnja, rekao je u četvrtak za radio Skaj ministar Kostas Skrekas, ne preciziravši kako će plaćanje biti provedeno.

Europska komisija poručila je prošlog tjedna kompanijama da im sankcije ne brane otvaranje računa u Gzprombanci, naglasivši ujedno da bi od Rusije trebale tražiti potvrdu da su uplatom novca na račun u Gazprombanku ispunile ugovorne obaveze.

Tjedan ranije Komisija je u “preliminarnoj i tehničkoj bilješci” istaknula problem gubitka kontrole nad novcem u trenutku uplate iznosa u ugovorenoj valuti, upozorivši da se time otvara mogućnost dodatnih troškova i ruske manipulacije tečajem.

Glasnogovornik grčke vlade izjavio je danas da je konverzija tehničko pitanje.

Related Posts