Home Ekonomija Grci štrajkaju protiv štednje uoči glasanja o proračunu

Grci štrajkaju protiv štednje uoči glasanja o proračunu

by Petra Rajković

Grci su u četvrtak u štrajku prosvjedujući protiv planiranih reforma tržišta rada i bolnih mjera štednje koje od te članice Europske unije traže njezini zajmodavci, Europska unija i Međunarodni monetarni fond. 

Putnički brodovi u četvrtak su ostali usidreni u lukama, poremećen je gradski prijevoz i zatvoreni su uredi lokalne vlasti zbog 24-satnog štrajka na koji su pozvali najveći sindikati zaposlenih u privatnim tvrtkama te javnom sektoru GSEE i ADEEDY.

“Teret koji nosimo već je nepodnošljiv”, rekao je GSEE u priopćenju, a zahtjeve zajmodavaca nazvao je “neracionalnima”.

Tijekom dana očekuju se prosvjedne povorke radnika i umirovljenika u glavnome gradu Ateni.

Odziv ne ulične prosvjede slabiji je otkako je Grčka potpisala treći međunarodni zajam u srpnju 2015. nakon teških pregovora koji su umalo doveli do njezina izbacivanja iz eurozone.

Ministri financija eurozone rekli su u ponedjeljak da Atena i njezini zajmodavci trebaju ubrzati reviziju reforma o radu, a to znači liberalizaciju masovnih otpuštanja i kolektivnih pregovora između poslodavaca i sindikata.  Bolno su pitanje i reforme u energetici.

Premijer Aleksis Cipras nada se da će se sporazum dogovoriti do kraja godine kako bi obveznice Grčke bile uvrštene u program kupnje obveznica Europske središnje banke do ožujka 2017.  To bi pomoglo grčkom povratku tržištima, prvi put nakon 2014. godine te bi smanjilo grčku ovisnost o zajmovima.

Atena je odbacila zahtjeve kreditora za nove mjere štednje nakon 2018. godine. Grci su već izgubili trećinu prihoda otkako je izbila kriza 2009. Tisuće ljudi ostale su bez zaposlenja dok je zemlja u dubokoj recesiji. Nezaposlenost je u rujnu iznosila 23,4 posto.

U parlamentu zastupnici su raspravljali o povećanju poreza i proračunskim rezovima u tijeku debate o proračunu o kojem bi trebali glasati u subotu.

(Agencije)

Related Posts