Grča će se još godinama morati oslanjati na pomoć, na kladionicama pada šansa za Grexit

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) objavio je u četvrtak da će se Grčka u godinama koje dolaze oslanjati na financijsku pomoć, sa ili bez eura. “Ne smijemo njegovati iluziju da Njemačka može živjeti bolje uz propast pregovora (između Grčke i međunarodnih vjerovnika)”, kazao je predsjednik DIW-a Marcel Fratzscher za njemačku agenciju dpa.

“Grčka će godinama ovisiti o europskoj pomoći, čak i ako je riječ samo o humanitarnoj pomoći”, kazao je čelnik instituta. Atena je suočena sa samo par dana koji joj stoje na raspolaganju uoči roka koji je Europska unija postavila za nedjelju, do kada bi trebalo postići kompromis s kreditorima, Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom (ECB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). “Postići će se sporazum u nekom trenutku”, smatra Fratzscher. “Nije pitanje hoće li, već kada će. Što se bude više odugovlačilo, to će biti bolnije za Grčku”, dodaje on.

Šef njemačkog instituta ističe da bi bilo kakvo daljnje odlaganje moglo dovesti do kolapsa grčkih banaka. Grci su na nedjeljnom referendumu sa 61 posto glasova odbili uvjete programa pomoći međunarodnih vjerovnika, a riječ je o paketu vrijednom 110 milijardi eura dogovorenom 2010. godine. Drugi paket pomoći, vrijedan 172,6 milijardi eura, uslijedio je u 21. veljače 2012.

Iduće dvije godine, smatra Fratzscher, Grčka će trebati treći paket od 30-40 milijardi eura, uz još desetke milijardi koliko je potrebno da bi grčke banke bile solventne. Šef njemačkog instituta također upozorava protiv grčkog izlaska iz zone zajedničke europske valute. “Grexit je apsolutno najgora opcija za bilo koga. To bi gurnulo Grčku u depresiju koja bi potrajala 5 do 10 godina. Uz to bi njemački porezni obveznici morali otpisati znatno više novca”, upozorava Fratzscher. Povratak staroj grčkoj valuti drahmi također ne bi riješilo probleme, kaže Fratzscher. “Mi Nijemci predobro znamo da ne možete ostvariti prosperitet sa slabom valutom”, dodaje.

Problem nije ni u tome da Grci imaju dobre i konkurentne proizvode koji su malo previše skupi. “U konačnici institucije u Grčkoj ne funkcioniraju kako bi trebale u uvjetima tržišnog gospodarstva”, kaže Fratzscher ukazujući na korupciju, neodgovarajuće upravljanje kad je riječ o upisivanju vlasništva nad zemljom i oporezivanju, kompliciranu proceduru dobivanja dozvola i nedovoljne mjere protiv stvaranja kartela.

Šanse da će Grčka izaći iz eurozone ove godine pale su u četvrtak, izvijestile su kladionice, samo tri dana uoči isteka roka za dogovor Atene i međunarodnih kreditora. Optimizam da će se grčka vlada i vjerovnici dogovoriti do nedjeljnog summita EU-a smanjio je vjerojatnost za “Grexit” ove godine, objavile su kladioničarske kuće Paddy Power i William Hill.m No, razlika je jako mala. “Šanse za izlazak Grčke ove godine su 11 prema 8”, priopćio je Paddy Power, što znači da je vjerojatnost 46 posto, manje od 48 posto u utorak.

Prema William Hillu, odnos je 13 prema 8, odnosno vjerojatnost za Grexit je 38 posto. U srijedu je iznosila 5 prema 4 ili 45 posto. Rezultati su objavljeni u vrijeme kada grčka kriza ulazi u dosad najkritičniju fazu. Lijeva vlada premijera Aleksisa Ciprasa do petka mora podnijeti prijedlog reformi u zamjenu za financijsku pomoć. Ako europski partneri budu zadovoljni, podržat će ga na summitu u nedjelju, a ukoliko ne, Grčka je suočena s mogućnošću izlaska iz eurozone.

You may also like