Grbin: SDP pokreće postupak protiv Tomislava Sauche

U tijeku je sjednica Predsjedništva SDP-a, a pred novinare je izišao potpredsjednik stranke Peđa Grbin koji je izvijestio o tijeku sastanka.

”Moramo se referirati na glasovanje u Saboru o povjerenju Barišiću. Razočarani smo stajalištem Vlade i Mosta koji je odbio zauzeti stav. Činjenica je da je ministar preživio glasovanje, svi znaju da je on muljao s fondovima i da je plagijator. I ako za 6 mjeseci bude ministar nastavit ćemo s podnošenjem zahjeva o smjeni”, rekao je Grbin.

”Druga stvar tiče se o militarizaciji u društvu. Govorit ćemo o najavi slanja hrvatskih postrojbi na granicu s Rusijom. Takvu odluku može donijeti samo Sabor pa pozivam sve iz Ureda predsjednice i Vlade da prije nego se to ne raspravi ne puštaju takve informacije u javnost i ne dovode u pitanje sigurnost Hrvatske”, kazao je Grbin.

Kazao je kako je bilo riječi i o Tomislavu Sauchi koji se zbog afere s dnevnicama nalazi u pritvoru u Remetincu. Ustavna kategorija je presumpcija nevinosti. Kolega je u pritvoru i vodi se kazneni postupak. Nitko se ne bi htio u takvoj situaciji naći. Svi vjerujemo da je nevin. Ali politčka odgovornost je šira od građanske. Ne možemo se praviti da se to ne događa. Donijeli smo odluku o pokretanju strnačkog postupka protiv Sauche, ali se neće odvijati dok je on u pritvoru i dok ne bude imao priliku iznijeti svoju obranu. Pokreće se postupak, ali neće se izricati nikakve mjere”, rekao je Grbin.

Izvijestio je i kako je na sastanku Predsjedništva bilo riječi o nadolazećim lokalnim izborima. ”Naravno da je Zagreb svima u fokusu. Bernardić je rekao da je za bilo kakve promjene u Zabrebu potreban zajednički napstup oporbe. Promjene su potrebne. Razgovarat ćemo s koalicjiskim partnerima i gradska organizacija će donijeti odluku. Siguran sam u dogovor s koalicijskim partnerima”, rekao je.

”Potrebno je stvoriti udruženu oporbu koja će svojim kandidatom dovesti do toga da se ova vlast promijeni. Ujedinjeni nastup zahtjeva razgovore, a o njihovom rezultatu vam ne mogu odgovoriti. Otvoreni smo za sve mogućnosti, ali nismo donijeli odluku je li to SDP-ovac ili netko drugi – sve su opcije otvorene”, zaključio je Grbin.

You may also like