Grbin: Prijedlog zakona o sistemskim tvrkama radikalno ublažen

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima, na kojem je oporbi predstavljen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama, kako je zakonski prijedlog radikalno ublažen u odnosu na ono što je Vlada komunicirala u proteklih nekoliko dana, a nešto će više moći reći kada dobiju i prouče cjeloviti tekst prijedloga.

Grbin kaže da je u zakonu ublažen dio koji se odnosi na uvjete za uvođenje izvanredne uprave, pa bi se postupak mogao pokrenuti jedino uz suglasnost samog dužnika, u ovom slučaju Agrokora, a zakon bi se primjenjivao i na tvrtke od 5000 zaposlenih, umjesto samo na one od 8000, kako je prvotno predlagano.

Grbin je rekao kako je oporbi neformalno potvrđeno da je država krenula u naplatu svojih potraživanja.

“Ovaj prijedlog zakona korigiran je u odnosu na verziju koja je bila dostupna putem medija i prezentirana od vladinih dužnosnika. Međutim, prije nego što damo bilo kakve zaključke moramo pročitati kompletan tekst zakona”, kazao je.

Vjeruje da će više moći reći tijekom poslijepodneva, nakon što prijedlog zakona bude objavljen nakon sjednice Vlade.

Upitan je li Plenković tražio potporu SDP-a, Grbin je odgovorio kako to ne bi nazvao potporom već više razumijevanjem, no zasad su se svi ogradili jer nisu imali priliku pročitati cijeli zakon i sve što on konkretno donosi Hrvatskoj, građanima, dobavljačima i radnicima Agrokora.

Najavio je da bi se rasprava o zakonskom prijedlogu trebala održati u Saboru idućeg tjedna, kako je najavio potpredsjednik Sabora, ako u međuvremenu ne dođe do nekih promjena.

“O samom trenutku glasovanja nismo dobili informaciju, no pretpostavljam da će se odbori održati tijekom utorka. To je u nadležnosti odbora za pravosuđe, gospodarstvo i zakonodavstvo, pa vjerujem da će tijekom utorka imati vrlo intenzivne rasprave o zakonu”, rekao je Grbin.

Na pitanje hoće li SDP i dalje tražiti ocjenu ustavnosti zakona, odgovorio je kako će to ovisi o tekstu zakona.

You may also like