Grbin: Orepićeve izjave su skandalozne

Klub SDP-a u četvrtak je u saborsku proceduru uputio Interpelaciju o radu Vlade radi njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a gost u Temi dana Novog dana bio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, koji je u telefonskom razgovoru za N1 komentirao i ostala aktualno-politička događanja.

Kako komentirate i ovogodišnje tri komemoracije u Jasenovcu? Tužno, ali nažalost očekivano.

Je li ove godine Vlada pokušala učiniti dovoljno da promijeni to stanje i je li SDP pozvan na službenu komemoraciju? Vlada nije pokušala učiniti apsolutno ništa, već sasvim suprotno.Podsjetit ću na direktan uzročnik ove godine – na mjestu zapovjedništva ustaškog logora u Jasenovcu postavljena je ploča na kojoj piše “za dom spremni”. Što se tiče službene komemoracije, za nas je jedina ona koju organiziraju žrtve i gdje se odaje počast žrtvama bez fige u džepu.

Kako gledate na osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću? Činjenica je da ga je premijer osnovao jer problem nije mogao, nije želio riješitii. Ono se pompozno osnivalo, onda jedva pa nekako i formiralo, a do dana današnjega nije počelo raditi i imajući to na umu mi smo na saborskom Odboru za Ustav pokušali ishoditi nekakve jasne stavove kao nekakav minimum. Kad ni to nismo uspjeli, a utvrdili smo i s kolegama iz HDZ-a da ploča vrijeđa žrtve, pokrenuli smo interpelaciju.

No i SDP-ova Vlada je prešutno odobravala korištenje toga znakovlja. U studenome 2016. godine je nakon dugih pravnih postupaka konačno zauzet jasan stav – da se taj pozdrav ne smije koristiti u političkom i javnom životu i da je riječ o govoru mržnje.

Koji je cilj SDP-ove interpelacije? Nije samo otvaranje saborske rasprave jer je to malo jalov način rješavanj problema, nego usvajanje zaključaka koje smo predložili, a to je da se utvrdi da je pozdrav “Za dom spremni” korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima tzv. NDH te da je Vlada dužna u roku osam dana ukloniti Spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima i pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni”, kao i da je dužna u roku 15 dana pokrenuti postupak nadzora nad registriranim pravnim osobama koje u svom nazivlju ili znakovlju koriste riječi “Za dom spremni” te od njih zatražiti promjene statuta.

Je li Upravni sud sam trebao napraviti upravni nadzor temeljem odluke Ustavnog suda? To ne radi Upravni sud, nego su to trebala učiniti nadležna ministarstva – u ovom slučaju Ministarstvo hrvatskih branitelja – izvršna vlast je zadužena za upravni nadzor.

Kada bi se o interpelaciji moglo raspravljati u Saboru, očekujete li to skoro? Ne, ali ona je podnijeta tek prošli tjedan i ne očekujemo da se o njoj raspravlja, niti bi htjeli da to bude prije lokalnih izbora. Krajem lipnja ili početkom srpnja.

Tražite opoziv ministra financija Zdravka Marića, kada bi to moglo doći na red, što očekujete? Tu nemamo što očekivati, rokovi su vrlo jasni. Prvi rok je već ovaj petak, a zadnji je 19. svibnja. Imamo period od tri tjedna i očekujemo odgovor Vlade, a za nas bi bilo najbolje da Marić sam ode.

Kako vidite stanje u Agrokoru otkako je imenovan Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak? Nemam dovoljno informacija da bih to mogao reći. Ne možemo govoriti samo o onome što je na površini. Police su nešto punije no prije, ali one javno dostupne informacije su izuzetno loše. U samo nekoliko dana došli smo u situaciju da Slovenija donosi “lex Mercator”, da se iz Srbije najavljuje rasprodaju, da se sličan zakon najavljuje i u BiH, a posljedica toga mogao bi biti čitav niz sudskih sporova koje će plaćati građani. Dolazi do toga da se na području bivše Jugoslavije stvara sustav planske ekonomije i urušava nešto što je trebalo do sada biti izgrađeno.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da je riječ o kriminalu koji treba istražiti – vjerujete li u tu istragu i hoćete li je podržati? Zabrinjavajuća je ta izjava. Sjetite se svaki put kada bi ministra Ostojića pitali oko nekih istraga, on bi rekao da ministar nije na čelu policije i da on ne smije provoditi istrage jer to radi policija. Ovaj način kako se Orepić petlja u rad policije nije dobar, policija jest u sastavu MUP-a, ali ministr ne provodi istrage. No, gospoda iz Mosta još uvijek nisu naučili kako država funkcionira. I SDP nema tu što podržati. Oni koji su nadležni su policija i DORH i politika se tu nema što petljati. Bez obzira što ja osobno mislio da bi Todorić trebao biti sankcioniran – skandalozne su najave iz MUP-a.

Kako ocjenjujete rad Vlade i premijera? Njegov rad ne mogu ocijeniti nikako osim loše. Kada je imao priliku poduzeti nešto konkretno, nije, kontinuirano baca građanima maglu u oči. Imamo dva povjerenstva – na Inu samo zaboravili, ono ne radi, kao ni ovo oko prošlosti, a sada imamo i Agrokor – idemo izmišljati zakone za koje postoje ozbiljne indicije da ih je za Vladu pisao netko treći, a tu je i situacija s ljudskim pravima … u rangu Oreškovićeve Vlade koje je dobro da smo se riješili.

Ako ne ode ministar Marić, hoće li nastaviti i kako rad Vlada ili je to kraj? Ne znam kakav je odnos koalicijskih partnera – meni je taj odnos čudan, ali Most je donio novine kakve nisu zabilježene pa možda sruše Vladu i opet ju nastave podržavati, kaže Grbin za N1

http://hr.n1info.com/a192903/Vijesti/Plenkovic-baca-maglu-u-oci-Orepiceve-izjave-skandalozne.html.

You may also like

0 comments