Granični spor Venezuele i Gvajane zbog nalazišta nafte

Granični spor dvije južnoameričke države opet je aktualan, u blizini obala tih zemalja otkrivene su znatne rezerve nafte. Viševjekovni granični spor između Venecuele i Gvajane opet je aktuelan od kada su u blizini obala tih zemalja otkrivene znatne rezerve nafte. Venecuela odavno polaže pravo na zapadni dio Gvajane, a sada je zahtjev proširila i na veliko pomorsko područje, donosi Al Jazeera Balkans.

Za Davida Martinsa i danas znaju praktično svi u Gvajani, iako je njegova pjesma Not a blade of grass (Ni vlat trave) bila veliki hit u ovoj maloj južnoameričkoj zemlji prije 40 godina. Danas je pjesma, koju mnogi smatraju neslužbenom himnom Gvajane, opet aktualna, kao i granični spor s Venecuelom, koji je bio inspiracija za tekst. ”U cijeloj pjesmi uopće se ne spominju Venecuela, granični spor, vojska, sukobi… To je pjesma o ljudima kojima je stalo do mjesta na kojem žive”, rekao je Martins.

Venecuela odavno polaže pravo na područje zapadno od rijeke Essequibo. A sada od Gvajane traži i veliko pomorsko područje u kojem su, prema navodimakompanije Exxon Mobil, otkrivene velike zalihe nafte. Diplomaa i povjesničar Cedric Joseph, stručnjak za ovu temu, kaže da Venecuela zahtjeve iznosi više od 100 godina. ”Venecuela tvrdi da je arbitražna odluka nevažeća”, kazao je Joseph.

U prošlom vijeku Venecuela se odbila povinovati arbitražnoj odluci kojom je to područje bogato mineralima pripalo Gvajani. ”Prošlo je 49 godina, a njihova tvrdnja nije dokazana. Moramo zatvoriti to poglavlje”, dodaje Joseph. Živjeli su ovdje tokom 150 godina britanske vladavine te nakon proglašenja nezavisnosti 1966. godine. Ne mogu zamisliti da postanu dio Venecuele. ‘Ulažemo mnogo novca u opstanak ove zemlje. Ako postanemo dio Venecuele, šta će biti s nama? Mislite li da će oni ulagati novac u nas? Morat će nas isplatiti”, kazao je rudar Brian Smith. Kao jednoj od najsiromašnijih zemalja u regiji, Gvajani bi itekako dobro došli prihodi od nafte. Ali, prvo mora naći način da se pomiri sa svojim susjedom.

You may also like