Gradska vlast na primjeru Ubera protiv ekonomskih sloboda

Zagrebački HNS izrazio je u utorak nezadovoljstvo odlukom zagrebačke Gradske skupštine o regulaciji taksi usluga, ocjenivši da gradska vlast u želji da spriječi poslovanje Ubera nastoji dokinuti slobodu tržišta, zbog čega pozivaju Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da pokrene postupak protiv monopolističkih odredbi te odluke.

Odlukom, koju je Gradska skupština donijela 1. prosinca, cijena za početak vožnje taksijem više ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade, nema više beneficija za putnike – poput popusta i besplatnih vožnji, a nove dozvole izdavat će se svake četiri godine. “Potaknuti najnovijim razvojem situacije oko servisa Uber, HNS Grada Zagreba izražava svoje nezadovoljstvo odlukama gradskih vlasti te ih poziva da preispitaju svoje odluke vezane uz poslovanje i funkcioniranje usluga taksi prijevoza putnika na području glavnoga grada”, stoji u priopćenju gradskog HNS-a.

Najveću zabrinutost izaziva odluka o ukidanju mogućnosti promotivne besplatne vožnje, što je izravno zadiranje u slobodu tržišta. “Osim što time poskupljuje ionako preskupi život stanovnika Zagreba, radi se o uništavanju zdrave konkurencije i pokušaju kreiranja monopola”, ocjenjuje se u priopćenju.

Unatoč tome što je u Zagrebu znatno manje taksija u odnosu na ostale europske metropole, gradske vlasti donijele su odluku da se do 2017. neće izdavati nove taksi dozvole, a nakon toga davat će se svake četiri godine. Time se praktički kreira regulatorni kartel koji favorizira određene udruge nauštrb ostalih, čime je izravno ugroženo pravilo poštenog i ravnopravnog tržišnog natjecanja, smatra HNS.

Model koji promovira zagrebačka gradska uprava predstavlja zastarjeli način poimanja tržišta i direktno se suprotstavlja pravilima Europske unije o slobodi pružanja usluga i novom strateškom okviru Europske komisije, koji daje priliku i obvezu liberalizacije i deregulacije u nizu uslužnih djelatnosti. Stoga pozivaju Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da što prije reagira na odluku Gradske skupštine o regulaciji taksi usluga i pokrene postupak protiv monopolističkih odredbi koje ona sadrži.

You may also like

0 comments