Zamjenik načelnika Općine Konavala Božo Lasić rekao je u srijedu kako gradnja male hidroelektrane na predjelu Konavoskog polja pokraj plaže Pasjače “nije loša stvar”, ali ta će općina, kako je istaknuo, inzistirati na procjeni utjecaja na okoliš kako bi se zaštitila ta plaža.

Lasić je istaknuo kako Općina nije protiv gradnje takve elektrane ponajprije zato što će se smanjiti otvor tunela iz Konavoskog polja, što će spriječiti trenutačnu eroziju tla jer “voda kroz tunel sada svakako teče”. Ocijenio je ipak kako je moguć negativan utjecaj na okoliš, zbog čega ta općina inzistira na procjeni utjecaja na okoliš.

U vezi sa zabrinutosti stanovnika Konavala zbog moguće izgradnje hidroelektrane na Pasjači, Lasić je rekao kako u toj općini smatraju da se izgradnjom male hidroelektrane može očekivati negativan utjecaj na okoliš te da inzistiraju da se provede postupak procjene utjecaja na okoliš. U urbanističkom planu uređenja predviđena je i gradnja hidroelektrane, podsjetio je te dodao da će Općina Konavle, ako se to dogodi, inzistirati na poštovanju najviših standarda, pri čemu se neće mijenjati okoliš, osobito ne Pasjače, koja je kao jedna od najljepših plaža na Jadranu “mali dragulj”.

Na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike objavljen je zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš izgradnje male hidroelektrane Konavle” instalirane snage 2,4 megavata koje je podnijela zagrebačka tvrtka Exact d.o.o. Kako se navodi u zahtjevu, “odvodni tunel duljine 1,97 kilometara će se urediti tako da ima konstantan poprečni presjek, ujednačen pad i smanjenu hidrauličku hrapavost”. U zahtjevu je navedeno kako će se izgraditi i “podzemna strojarnica na udaljenosti od 35,9 metara južno od tunela, nadzemni pristup strojarnici kroz vertikalno okno te tlačni cjevovod duljine oko 60 metara”.

Elaborat zaštite okoliša za taj zahvat izradio je ovlaštenik Maxicon d.o.o. u studenome 2016., a rok za podnošenje mišljenja na taj zahvat je 30 dana od datuma objave, to jest do 16. siječnja 2017.

Inače, plaža Pasjača nastala je umjetnim putem probijanjem tunela za odvodnju vode u kojem se planirala izgraditi hidroelektrana 50-ih godina prošlog stoljeća. Po prostornom planu Općine Konavala, na tom je mjestu moguće izgraditi takav objekt.

Related Posts